0

В ойната на Путин изсмука 140 млн. евро от Челси

Челси декларира нетни загуби през последната година на руския си собственик Роман Абрамович. От клуба твърдят, че е имало "извънредни разходи и загуба на приходи" заради санкциите на УЕФА, наложени след като Путин нареди да бъде нападната Украйна.

Въпреки че повече от 600 милиона евро, инвестирани от Челси по време на сегашния сезон, предполагат добър финансов потенциал на лондонския клуб, загубите идват от предишен период.

По-точно от времето на Роман Абрамович като президент на клуба. Инвазията на Русия в Украйна накара руския магнат да се раздели със синия клуб в началото на 2022 г. Въпреки това, докато американецът Тод Бойли пое управлението на клуба, сметките и активите на клуба бяха блокирани. 

Именно с този период свързват загубите от 120 милиона паунда (над 140 млн. евро) на клуба от „Стамфорд Бридж“.

„Челси оповести публично своите отчети за последната година при Роман Абрамович, в която клубът трябваше да се изправи пред „извънредни разходи и пропуснати приходи“ поради санкции. Те обявяват глобална нетна загуба от 121,3 милиона паунда, въпреки генерирането на 123,2 милиона печалба от  търговията с играчи”, пише журналистът Низаар Кинсела във в. Evening Standard. 

Такива „наказания“ означават, че сините не са в състояние да събират приходи от дейността си, като, според „Ивнинг Стандард“ „оборотът се е увеличил до 481,3 милиона паунда след санкциите.“

Въпреки деликатната ситуация и загубите, "Челси е уверен, че ще продължи да спазва финансовите правила на УЕФА."