0

Н ай-голямото дерби в Англия между Манчестър Юнайтед и Ливърпул ще има малко по-различен отенък през този сезон. Основната причина за това са двамата мениджъри – Ерик тен Хаг и Арне Слот. Макар че във възрастово отношение ги разделя почти едно десетилетие (54 срещу 45 години), двамата имат изявено съперничество в родната Нидерландия. Досега са се срещали четири пъти помежду си, като балансът е абсолютно изравнен – две победи за единия и две за другия. През сезон 2019-20 воденият Арне Слот АЗ Алкмаар побеждава два пъти Аякс на Тен Хаг. В първия случай с 1:0, а във втория с 2:0. Пандемията от коронавирус обаче не позволява първенството да приключи. То е прекъснато на 12 март, а на 24 април окончателно е решено да не бъде подновявано.

Аякс и АЗ са на първите две места в класирането с 56 точки, но никой от тях не става шампион. През сезон 2021-22 Тен Хаг си отмъщава на Слот и на свой ред го побеждава два поредни пъти. Триумфът му е още по-сладък, защото е в дербито между Аякс и Фейенорд. Грандът от Амстердам печели с 2:0 като гост и с 3:2 в столицата. 

В много отношения Тен Хаг е по-успешен от Слот. Има на сметката си три титли на Нидерландия и две купи на страната. Два пъти прави дубъл с Аякс, като само загуба от ПСВ във финал за купата го лишава от трети такъв. От своя страна, Слот има само една титла и една купа, спечелени в различни сезони, както и загубен финал в Лига на конференциите. Тен Хаг го превъзхожда и по индивидуални отличия.

Получава три пъти наградата „Ринус Михелс, която се връчва на най-добрия треньор в Ниската земя за съответната година. Слот има два такива статуетки, но и времето на своя страна. Освен това той е смятан за по-добрият комуникатор от двамата. Тен Хаг често е определян за тактически брилянтен, но прекалено отчужден от футболистите. Чисто човешкият фактор играе огромна роля в професионалния спорт и ще бъде грешка да бъде подценяван.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX