0

Ф арук Коджа подаде оставка от поста президент на турския футболен клуб Анкарагюджю, след като снощи скандално преби рефера Халил Умут Мелер след мача от първенството с Ризеспор, съобщиха от пресслужбата на клуба.

"Бих искал да съобщя, че подадох оставка като президент на Анкарагюджю, за да защитя клуба, феновете и семейството ми от по-нататъшни последствия. Бих искал да се извиня на всички, които бяха наранени от действията ми", каза Коджа в изявление.

Президентът на отбора влезе на терена и удари в лицето рефера Халил Умут Мелер, когато той даде последен съдийски сигнал, след като Ризеспор изравни за 1:1 в 97-ата минута на стадион "Еряман" снощи.

Феновете на Анкарагюджю нахлуха на терена след мача и Мелер е бил ритан от тях, когато паднал на тревата. В крайна сметка реферът се прибрал в съблекалнята с помощта на полицията, след което е откаран в болница.

Водещите турски клубове Галатасарай, Фенербахче, Бешикташ, Трабзонспор и други осъдиха случилото се на терена.
 
Турската футболна федерация прекрати провеждането на всички мачове до следващо нареждане. Коджа и други двама заподозрени бяха арестувани във вторник. 

Побоят вдигна такава гюрунтия в Турция, че стигна чак до президента Ердоган. Той и министърът на младежта и спорта Осман Аскън Бак осъдиха насилието.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч съобщи, че е започнало разследване, а министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че Фарук Коджа и още двама от обкръжението му, са задържани. 

Освен бруталното кроше, което просна рефера на тревата, кадрите показват как той е ритан дори по главата.

Самият вътрешен министър лично посети рефера в болницата, за да се поинтересува за здравословното състояние на 37-годишния международен съдия, който тази есен получи първите си наряди в групите на Шампионската лига.

Източник: БТА