0

А йвън Тони, нападател на Брентфорд, е слагал пари срещу отбора си тринадесет пъти, което противоречи на разпоредбите на Английската асоциация (ФА) и е едно от нарушенията, за които той беше наказан за 8 месеца, без да може да играе.

Той е правил подобни неща 232 пъти между 2017 и 2021 г., от които 126 от тези прогнози се отнасят към мачове, свързани с отбора му.

В документацията, представена този петък от ФА, се уточнява, че клубът, в който е играл Тони, е участвал пряко в 29 от въпросните прогнози.

От тях 16 са за победа на неговия тим в 15 мача, като Айвън Тони е участвал в 11 от тях.

Далеч по-притеснителни са останалите 13, които са срещу неговия отбор, макар че Тони не участва в нито един от тези мачове.
Той е залагал 15 пъти, че ще отбележи гол.

Регулаторната комисия, която се занимаваше със случая,  обясни, че Тони не е имал влияние върху тези резултати и че следователно не е имало манипулации. 

„Няма доказателства, че мистър Тоуни е бил в позиция да повлияе на резултатите на отбора си, защото той или не е бил в отбора, или не е бил в състояние да играе по това време“, каза комисията.

Футболната асоциация искаше да извади Тоуни от футбола за 15 месеца, но сведе забраната до осем месеца, след като англичанинът призна фактите, беше прегледан от психиатър и диагностициран с пристрастяване към залаганията.