0

П разненствата на играчите на аржентинския отбор след завоюването на титлата от световното първенство в Катар продължават да предизвикват реакции, критики и коментари дори на правителствено ниво при загубилите французи. 

На прицела на критиките е Емилиано „Дибу“ Мартинес. Аржентинският вратар, който спаси по чудо чист гол при 3:3 в последните секунди на продълженията, стана герой при дузпите като спря ударите на Коман и Чуамени.

Той започна да се развихря още при наказателните удари, като отпразнува едно спасяване с леко налудничав поглед и странен танц, нещо доста необичайно.

За да избухне след последния съдийски сигнал. По време на церемонията по награждаването със „Златната ръкавица4 за най-добър вратар на Световното първенство аржентинецът постави трофея на чатала си и направи неприличен жест, под зоркото око на катарските власти. 

После опита да оправдае, но не беше убедителен: „Направих го, защото французите ме освиркваха."

Той продължил да беснее и в съблекалнята на победителите, където подхванал обидна песничка за френската звезда Мбабе след трите му гола във финала: „Минута мълчание... за Мбапе, който е мъртъв.“

Гаврата продължи, когато на празненството в Буенос Айрес пред очите на милиони аржентинци "Дибу" се появи с кукла бебе с изображение на Мбапе.
Няколко действащи и пенсионирани играчи разкритикуваха поведението на аржентинския вратар. Един от първите, които го направиха, беше световен шампион. Адил Рами, част от победния тим на Франция в Русия и в момента защитник на Троа, бе най-брутален.

Бившият играч на Севиля и Валенсия го определи в истории в своя профил в Инстаграм като "Най-голямото лайно в света на футбола. Най-мразеният човек" Рами опита да засегне „Дибу“, като посочи мароканеца Боно за най-добър вратар на мондиала. И защити Мбапе: „Мбапе ги травмира толкова много, че празнуват повече победата срещу нашия отбор, отколкото световното първенство...“

Критиките от френския футбол не спряха дотук. Патрик Виейра, световен шампион през 1998 г. и настоящ мениджър на Кристъл Палас във Висшата лига, добави: „Някои от изображенията, които видях на аржентинския вратар, отклониха малко вниманието от това, което Аржентина постигна в света. Не мисля, че имаха нужда от това. Понякога не можеш да контролираш емоциите или решенията на хората, но това беше глупаво решение от страна на Мартинес", заяви Виейра.

Бившият шотландски национал Греъм Сунес, от друга страна, се съсредоточи върху жеста „Дибу“, когато получи наградата си за най-добър вратар на Световното първенство: „Мога да приема тези лудории (в дузпите) до някаква степен. Но това, за което трябва да говорим повече, е грубият жест, който направи, след като взе трофея си за най-добър вратар на турнира”, написа легендата на Ливърпул в колонката си в Daily Mail.

Самият Мартинес се завръща към клубния си тим Астън Вила в Англия и натоварения празничен календар във Висшата лига, като стартира с мач срещу Ливърпул в понеделник, 26. 

Сред многото въпроси, на които трябваше да отговаря, испанският мениджър на Вила Унай Емери бе запитан и какво мисли за изцепките на Мартинес на мондиала.
„Ще говоря с него следващата седмица за някои от тези празненства, но трябва да уважавам това, което прави, когато е със селекцията си. Когато е под наша отговорност, вече можем да говорим за тези неща."

Лудориите на Дибу Мартинес бяха подхванати и от политиците и превърнати в „държавен въпрос“ във Франция. 

Ноел Льо Грает, президент на Френската футболна федерация, изпрати жалба с писмо до аржентинския си колега. Причината е, че "тези ексцесии са ненормални в рамките на едно спортно състезание. Те отиват твърде далеч", според това, което той заяви в интервю за вестник Ouest-France.

Френският министър на спорта Амели Оудеа-Кастера също осъди поведението на „гаучосите“ и аплодира инициативата на Льо Грает: „Трябва да поискате обяснения от аржентинската федерация и всъщност Ноел Льо Грает го прави. Струва ми се жалко начина, по който този аржентински отбор действа след тази победа“, каза той пред RTL.

Министърката дори аржентинските фенове в расизъм. „Реагирах веднага, когато скандиранията на аржентинските фенове включваха расистки атаки срещу някои от нашите играчи, като Коман. Те не са елегатни победители. Има неуместни подигравки и неприемлив расизъм. Емилиано Мартинес не се откроява, той е доста жалък“, отсече Оудеа-Кастера.

Работата стигна дори до Министерството на икономиката на Франция. Брюно льо Мер, министър на финансите, се обърна към ФИФА: "Това са недостойни обиди и какво прави ФИФА? Спортът е честна игра и показване на уважение към другите, показване на уважение също и към губещите."