0

Н овият селекционер на Англия Томас Тухел е сред най-странните птици в треньорската професия.

Новината за назначението му раздели обществеността на Острова. Срещу решението отборът да бъде поверен именно на 51-годишния немец се обяви и легендата Гари Линекер. „Не е моя работа, но ако зависеше от мен, щях да дам работата за постоянно на Лий Карсли“, заяви бившият нападател, който има 48 гола в 82 мача за Трите лъва.

Назначението обаче е факт и тепърва ще става ясно дали е правилно или не. За момента това, което вълнува всички в Англия, е кой точно е Тухел, макар той да е добре познат от 18-месечен престой в Челси, в който спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство.

Мода

Немецът е сред най-големите контета на скамейката. Държи не само неговите отбори да играят атрактивно, но и самият той да демонстрира стил. Това не остана незабелязано от модните компании и през 2017-а, когато бе начело на Борусия (Дортмунд), засне сесия за мъжко списание. На снимките много слабият и много висок (192 см) Томас наистина изглежда впечатляващо.

Треньорът е свикнал да се бори с живота и ударите на футболната игра. За него срамна професия няма, затова и говори с гордост за дните, в които бил принуден да работи като барман, за да припечелва след преждевременния край на кариерата си. Той настъпил, когато бил на 24 и получил тежка контузия като играч на Улм.

Години по-късно Тухел с гордост заявява, че това му помогнало да стане по-уверен човек. Успоредно с работата в популярен бар в Щутгарт той заляга и на учебниците и успява да вземе диплома в специалност „Бизнес администрация. „Не бих опитал от коктейлите, които забърквах в началото“, признава той в интервю за ZEITmagazin MANN. „Постепенно придобих самочувствие – смяна след смяна, вечер след вечер. В един момент проумях, че колегите ми ме харесват заради това, което съм. Те си нямаха и представа, че съм бил професионален футболист“.

9 години

Девет години след като е принуден да удовлетворява желанията и на най-капризните клиенти той вече е начело на отбор в Бундеслигата. Работата в бара може и да се оказва полезна, но не го удовлетворя, а футболната тръпка си казва думата.

Първо прави опит да играе, но хроничната му травма не му дава мира и той така и не успява да се наложи дори при резервите на Щутгарт. Треньорът на първия тим Ралф Рангник обаче има нюх за тези неща и вижда, че в Тухел има много хляб. Именно той е този, който прозира, че неговият мозък работи много по-бързо от увредените му колене и му предлага да започне работа в академията. Томас прегръща идеята и през 2000 г. поема отбора до 14 години, за да се стигне до 2008-а, когато е назначен начело на участника в Бундеслигата Майнц. След това кариерата му се развива главоломно и той води Борусия (Д), Пари Сен Жермен, Челси и Байерн, от който бе уволнен през май тази година след поредица от слаби резултати.

Романтика

Личният живот на Томас Тухел е също толкова интересен, колкото и професионалният. През пролетта на 2022-ра той и съпругата му Сиси, която загърбила работата си във вестник „Зюддойче цайтунг“, за да се посвети на семейството, се разведоха след 13 години брак и дълги опити да заздравят връзката си. „В един момент се оказаха крайно изтощени. Беше ясно, че повече няма как да продължат заедно“, обясни тогава техен близък за „Сън“.

Сиси се хвърли на врата на съпруга си след победата на Челси във финала на Шампионската лига през 2021-ва, но година по-късно бракът им рухна.

 Сиси се хвърли на врата на съпруга си след победата на Челси във финала на Шампионската лига през 2021-ва, но година по-късно бракът им рухна.
Getty Images

Според запознати разривът започнал, когато той приел офертата на Челси и в първите си месеци в Лондон бил сам, тъй като Сиси и двете им дъщери – Ема и Ким, останали във Франция. След като главата на семейството намерил къща и напуснал хотелската си стая, всички отново се събрали, но вече било късно.

Скоро след развода стана ясно, че за изстиналите му чувства към Сиси най-вероятно е намесена трета персона, и по-точно – бразилката Натали Макс. Само два месеца след като и официално остана сам, треньорът бе заснет на яхта в Сардиния с новата си изгора, която е с 13 години по-млада, майка е на две деца и работи в голяма консултантска компания в Лондон още от 2014 година. Според медиите в Англия именно тя е причината Тухел да приеме офертата от Английската футболна асоциация.

Сладко

За Тухел всичко е подчинено на футбола. „Прекарвам 80 процента от времето, в което съм буден, в чертане на схеми, гледане и анализиране на мачове“, казва за себе си новият селекционер на Англия. Когато все пак намира време, обича да играе тенис, а четири пъти в седмицата плува. Още от тийнейджър обича да чете – кримки и книги за дизайн и архитектура. Също така е голям фен на музиката, предимно хип-хоп, и често сам пее.

Задължително го прави след големите победи, но едно нещо не си позволява дори по специални поводи – твърд алкохол. Не близва и бира, нито пък вино. „След победи се случва да се отпусна. Посягам към шоколад, фъстъци, чипс. Но истината е, че изключително рядко приемам бърза храна. Но бием ли, шампанското и хамбургерите са позволени“, призна си треньорът пред WRD преди години. Не крие и коя е храната, на която трудно може да устои. „Имам слабост към сладкото. Хапвам си торта“.

Приятелите го описват като много грижовен и спокоен човек. Докато беше без работа през 2014 година, той се представи като отличен домакин – готвеше у дома, чистеше, водеше и взимаше двете си момичета от детска градина.

Спор

Характерна за него е и друга черта, която му пречи да се задържи дълго в топ клубовете, подчертава RTL. „Той обича спора. Различията в мненията с шефовете са и причината за края на отношенията му с Борусия (Д), ПСЖ и Челси“, пише авторитетната медия.

За характера му говори една случка от 2017 година, когато преди мач срещу Монако в Шампионската лига в близост до автобуса на Борусия имаше три експлозии, в резултат на които пострада защитникът Марк Бартра. В своята книга журналистът Пит Готшалк пише, че когато видял играчите си да плачат в съблекалнята, Тухел заявил: „С тези ли искате да бия Байерн“. Версията на треньора обаче е различна. Всъщност той бил ядосан на шефовете, че само 24 часа по-късно отборът трябвало да излезе на терена и да играе. „Отнесоха се така с нас, все едно бяха ударили рейса ни с кенче бира“, заявил той. След този инцидент отношенията му с изпълнителния директор Ханс-Йоахим Вацке се сринаха тотално и за никого не бе изненада, когато след края на сезона пътищата на треньора и клуба се разделиха.

Сега наред е работата му в Англия, която винаги е била много ветровита. Неговият договор е до Мондиал 2026. „След това ще видим“, заяви по време на пресконференцията си треньорът, който в договора си има заложен тлъст бонус, ако спечели втора титла в историята след домашната през 1966-а. Според авторитетния германски журналист и анализатор Карстен Герман неговият сънародник е точният човек за Трите лъва. „Томас не е треньор за хората. Няма да го видите да се заиграва с феновете като Юрген Клоп. За него футболът е наука, поставя тактиката и резултатите над всичко. Но неговият манталитет на победител е именно този, от който Англия може би се нуждае“.