0

Н а 34 години Тони Кроос слезе от сцената – на върха на славата и със сили да играе още няколко години. Неговият последен мач на 5 юли завърши тъжно, тъй като Германия загуби от Испания и се прости с мечтата за четвърта европейска титла.

През февруари след поредния му магичен мач в дербито на Мадрид бившият му съотборник Иско се обърна с молба: „Позволи ни да се насладим на играта ти още две-три години“. За огромно съжаление на бившия испански национал апелът му не срещна разбиране и през май Кроос потвърди новината, която всички фенове на Реал очакваха със страх. А именно: ще окачи обувките след края на Евро 2024. „Щастлив съм и горд, че намерих точния момент и че имам възможността да избирам. Моето желание винаги е било да сложа край, когато съм на върха“, обясни халфът.

Промяна

Историята на Кроос е любопитна, тъй като той невинаги е получавал заслуженото. В Байерн се почувства недооценен, което е и причината да напусне клуба през лятото на 2014-а. Тогава баварците отказаха да му дадат заплатата, която плащаха на Марио Гьотце. Това беше катастрофално решение, което феновете така и не преглътнаха.

Кроос в двубой с Модрич преди двамата да станат съотборници.

 Кроос в двубой с Модрич преди двамата да станат съотборници.
Getty Images

А какво да кажат привържениците на Манчестър Юнайтед, след като трансферът на немеца в техния отбор се провали с гръм? Уж всичко беше сигурно – Кроос се беше срещнал с мениджъра Дейвид Мойс, но шотландецът беше уволнен преди края на сезон 2013/14. Неговият заместник Луис ван Гаал пък нямаше никакво намерение да привлича Тони.

И докато футболистът обмисляше поредния си ход, а световното първенство в Бразилия бе в разгара си, Тони получи обаждане от Карло Анчелоти с покана

да премине в Реал. „Този трансфер промени живота ми като футболист, но най-вече живота ми като човек. Това беше нова глава в най-големия клуб“.

На 1 юни в своя последен мач за Реал Кроос подаде паса за важния първи гол при победата 2:0 във финала на Шампионската лига срещу Борусия (Дортмунд). Това бе неговата пета титла с тима от Мадрид и общо шеста.

Попитан след мача как точно отборът успя да запише забележителните си успехи, той отговори простичко: „Става въпрос за смесица от качество и характер“. Същото описание би могъл да даде и за себе си.

Характер

Разбира се, нещата невинаги вървяха гладко. През слабия сезон 2018/19, завършил без нито един трофей, феновете не пожалиха и маестрото в средата на терена. Но ако има някой, който да остава невъзмутим, то това е именно той. Сам твърди, че никога не усеща напрежение, че никога не е нервен. И нямаме причина да не му вярваме, защото той е толкова извън нормите.

Неговият съотборник в националния отбор на Германия Джамал Мусиала признава колко изненадан бил от спокойствието, с което Кроос владее топката. Зинедин Зидан, един от най-големите, които играта е виждала, пък твърди, че се „наслаждава да гледа германския локомотив“.

„Това е нещо невероятно. Никога не съм го виждал да губи топката. Играе елегантно и ефективно, няма лоши дни“, твърди бившият треньор на Реал. И добавя, че лидерските качества на Кроос често са подценявани и това е заради скромния му и непретенциозен характер.

„Тони е много тихо и сдържано момче. Но когато говори, той говори на всички - на своя треньор, мениджърите, съотборниците. Започва и не спира. Присъствал съм на много дискусии, в които неговата дума се оказва ключова“, продължава легендарният №10.

И докато Зидан смята „смирението“ на Кроос за добродетел, то в Германия някои специалисти го определиха за недостатък. Някъде около разочароващото европейско първенство през 2016 година, когато отборът отпадна на полуфинал, коментарите бяха по-скоро в посока, че халфът е прекалено обран, прекалено внимателен. Лепнаха му дори прякора Тони Пасивния.

Този етикет озадачи бившия треньор на Байерн Хосеп Гуардиола. „Много често, когато нещата не вървят, сме склонни да виним играчите, които изглеждат по-спокойни, по-надарени технически. Но те всъщност са най-смелите. Имат най-голям кураж. Онези, които обикновена са шумни и много говорят, млъкват, стане ли напечено. Тони се държи точно обратното: „В трудните моменти той е най-храбрият от всички“.

Жертва

Кроос стана изкупителна жертва след жалката загуба от Англия в 1/8 финалите на Евро 2020. Ули Хьонес обясни, че неговият стил на игра е „остарял“. „Той никак не се вписва в модерния футбол с подаванията си настрани. Сега е различно, гледа се само напред – играчите взимат топката и подават на скорост“, заяви пред Sport1 бившият президент на Байерн. „Изоставахме с 0:1 в последния четвърт час, а той дори не мина центъра. Оставаше встрани, само встрани и така защитата на съперника имаше време да се организира“, добави Хьонес.

Легендата на баварците Лотар Матеус също нанесе удар. „Кроос вече не е от световна класа. Нямам нищо лично срещу него, но не харесвам играта му. На европейското видяхме, че вече не става въпрос само за скоростта на играчите, но и за скоростта на топката. Той всъщност се справя добре, когато играе с едно-две докосвания. Но поддаде, губи скорост“.

Няма друг

На Евро 2024 обаче така и не се намери футболист, който да подава по-добре от Кроос. Нещо повече: той влезе в четвъртфиналите със 113 точни паса в последната третина. Завърши и втори при играчите, създали най-много положения – 13, колкото заедно имаха Деклан Райс, Джуд Белингам, Букайо Сака и Фил Фодън.

Кариерата в националния отбор на Германия може и да не приключи по приказен начин като клубната, но завръщането определено бе забележително – славно оправдание на решението му да отложи с месец пенсионирането си, за да изиграе още един турнир. Но също така прослава на неговия стил на игра. Той показа защо Шави го посочи за свой наследник и защо Хуан Роман Рикелме го нарече „Роджър Федерер на футбола“. „Той е способен да играе цял мач, без да има нужда от душ след това“. Голям комплимент, идващ от един от най-брилянтните халфове, които фенове някога са виждали.

Разбира се, беше такова удоволствие да гледаме Кроос, че няма как да не се присъединим към молбата на Иско. Подобно нещо направи и Анчелоти, който каза, че ако Тони промени решението си, пак ще има място в Реал за следващия сезон.

Това обаче няма как да се случи, защото световният шампион от 2014-а вече каза тежката си дума. Той иска да бъде запомнен като „34-годишния Кроос, чийто най-добър сезон в Мадрид е именно последният в кариерата му“. И още – приема като комплимент твърдението, че му е твърде рано да слезе от сцената.

Погледнато от този ъгъл, пенсионирането му изобщо не е преждевременно, а е перфектно. Както всеки един пас, когато някога е подал.

Goal.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Kroos (@toni.kr8s)

Ще се посвети на децата си

Тони Кроос ще посвети живота си след футбола на децата – трите свои и многото чужди.

В семейството му с Джесика има две момчета – Леон, на 10 години, и Фин (5). Между тях е щерката Амели (7). „Ще се грижа за тях. Това ще бъде едно от заниманията ми. Също така ще отворя академия в Мадрид за малки футболисти“, сподели Кроос по време на пресконференция на националния отбор на Германия. Той също така е ангажиран с фондацията, си която помага на болни деца.

С Джесика, която е с две години по-голяма, се срещнат в родния град

Грайфсвалд, намиращ се на територията на бившата ГДР. „Ти си нашият герой. Благодаря ти, че ме взе със себе си на това пътуване, че мога да бъда твоя жена. Нямам търпение да прекарваш повече време с нас, но ще ми липсваш на терена“, написа Джесика след последния мач на Тони.