0

С едва 11 мача като професионалист, само 16-годишен, хърватинът Лука Вушкович вече предизвика наддаване между някои от най-големите клубове – Арсенал, Манчестър Сити и ПСЖ. 

Те обаче бяха надцакани от Тотнъм, който пришпори покупката на правата на младока – според съобщения в медиите „шпорите“ са платили около 14 милиона евро трансферна сума на Хайдук Сплит. Гаранция за успеха на клуба от Северен Лондон бе ангажирането със сделката на суперагента от Израел Пини Захави, прочут не само с някои от най-сложните и скъпи трансфери на футболисти, но дори с покупко-продажбата на клубове.

Хърватският централен защитник получи договор до 2030 г. и според статута на ФИФА трябва да дойде в Лондон едва след 18-ия си рожден ден – през 2025 г.

Вушкович е смятан за топ талант и е един от най-ценните играчи в света в своята възрастова група. Той е играл за всички младежки национални отбори досега и е най-младият хърватин, както и най-младият голмайстор, участвал някога в Младежката лига на УЕФА. 

Тийнейджърът подписа първия си професионален договор в Сплит на 16-ия си рожден ден през февруари 2023 г. и направи своя дебют два дни по-късно.

През март Вушкович вкара първия си гол в професионален мач – срещу Осиек, и с общо 11 мача при големите този сезон още не е излизал на терена, защото е контузен.

Битката за подписа на 16-годишния момък подчертава тенденцията големите европейски клубове да се стремят да отмъкват големите таланти още на крехка възраст, без да пестят парите. Миналата година Байерн купи 17-годишния тогава Матив Тел от Рен срещу около 30 милиона евро. Новият хит на Реал Джуд Белингам пък акостира от Англия в Борусия Дортмунд през 2020 г. едва на 17-годишна възраст, като според слуховете германците са платили за нещо почти 27 милиона евро.

Самият Реал пък си е резервирал младия бразилски талант Ендрик за 72 милиона евро през 2022 г.

Лука Вушкович е по-малкият брат на 21-годишния играч на Хамбургер ШФ Марио Вушкович, който в момента е наказан за две години за кръвен допинг Epo. Марио винаги е отхвърлял обвиненията, Хамбургер обжалва.