0

П оредният скандал около бразилския нападател на Реал Мадрид Винисиус Жуниор този път се развихри в Европа и то в най-престижния клубен турнир – Шампионската лига.

 Най-тиражният всекидневник на континента „Билд“ избухна със заглавие, в което нарече бразилеца „удушвач“ за инцидент в мача Реал – РБ Лайпциг (1:1). Показана е снимка как при 0:0 Винисиус сграбчва с две ръце за врата своя пазач Вили Орбан в 54-ата мин. Малко след като го блъсна отзад и го просна на земята. Когато капитанът на гостите се изправи последва хватката на Винисиус, която зализаният италиански рефер вероятно оцени като закачливо гъделичкане.

Именно бразилецът вкара гола за 1:0 в 65-ата мин., който след 1:1 на „Бернабеу“ (Орбан изравни) в крайна сметка класира „кралския клуб“ на 1/4-финала след голямо треперене.

В Германия голямата тема и в главните вестници на Федералната репубика бе защо „удушвачът“ Винисиус изобщо остана в игра.

Самият Орбан също беше възмутен от действията на рефера Давиде Маса, който прецени, че жълтият картон е достатъчно наказание за агресията на белия футболист. 

„За съжаление съдиите нямат смелостта да изгонят тези играчи. Беше направо червено! Хваща ме за врата с две ръце. Това е липса на уважение“, подчерта унгарският защитник пред камерите на Sky Sport Austria след последния съдийски сигнал. 

Неговият съотборник Хенрихс добави: „Да си го кажем честно: ако беше обратното и той сграбчи играч на Реал Мадрид за врата, щяха да го изгонят 100%“. 

Спортният директор на Лайпциг Рьовен Шрьодер припомни и за отменения гол на неговия отбор в първия мач. 

„И в двата мача съдиите имаха твърде много уважение (към Реал М)“, бяха думите на Рувен Шрьодер, който добави следното по отношение на Винисиус: „За мен има само едно възможно решение в тази ситуация. Това е решаващо за мача, мисля, че всички на стадиона го видяха. 

С VAR трябва да е възможно да се вземе това решение. Фактът, че този играч отбеляза и 1:0, слага черешката на тортата.”