0

И зигралият 12 мача за националния отбор на Норвегия Матиас Норман бе изритан от селекцията заради агресията на армията на Руската федерация в Украйна, съобщи ДПА.

Решението взеха футболната асоциация на Норвегия и националният селекционер, а причина бе трансферът на играча в руското първенство - в московския Динамо. 

Според норвежката футболна асоциация NFF, националният треньор Столе Солбакен е информирал 26-годишния играч в понеделник следобед, че той няма да бъде взет предвид за следващите мачове на националния отбор. Норвегия, начело със звездата си от Ман Сити Ерлинг Халанд, в края на септември се среща със Словения и Сърбия в Лигата на нациите.

„Като цяло не е задача на асоциацията да казва каквото и да било за клубния избор на национални играчи“, обясни ситуацията президентът на футболната централа Лиз Клавенес. 

„Ние обаче сме в изключителна ситуация. Целият норвежки и европейски футбол са съгласни, че трябва да се упражни общ натиск върху воюваща Русия. Столе (Солбакен) и аз сме съгласни, че Норман не може да представлява Норвегия, ако ще играе за нов руски клуб“, каза Клавенес.

Норман има 12 мача за страната си, откакто направи международния си дебют преди три години. Според публикации в руските медии той наскоро е преминал медицински преглед в Динамо Москва, клуб традиционно свързан с вътрешното министерство.

Трансферът все още не бе потвърден от клуба. Според норвежката информационна агенция NTB, Норман е казал в интервю през уикенда, че трансферът под наем в руски клуб е неизбежен.

Във вторник следобед Динамо Москва потвърди на уебсайта си, че полузащитникът идва в клуба под наем за една година с опция за закупуване. За последно Норман беше даден под наем  в английския Норич Сити от руския ФК Ростов.

Халфът има договор с Ростов до 30 юни 2024 г., а наемът в Динамо е до 30 юни 2023 г.