0

И талианският треньор на Шахтьор Донецк Роберто де Дзерби обяви, че гледа на себе си като украинец и заради войната, започната от Руската федерация, той гледа на Русия като на свой враг.

42-годишният италианец даде интервю за „Денисов Тайм“.

„Много ми е трудно да говоря за това, защото съм от друга държава. Но мога да говоря само за това, което видях сам. И видях, че има една мирна държава и друга държава, която я атакува. Една страна, в която се запознах само с добри хора, и друга страна, която нападна тези хора“, каза Де Дзерби.

„Сега можем да кажем, че това е нещо повече от война. Такъв терор срещу мирни хора не сме виждали от много дълго време. Отдавна не сме виждали една страна толкова да иска да завладее друга.

Мога да кажа, че сега и аз страдам много, защото получих много от украинския народ. Разбрах колко сте горди, колко добре се отнасяте към нас. Научих много от вас.

И също като вас бях принуден да напусна Киев, да напусна Украйна и да си тръгна без нищо: без дрехи, без кола, без моя лаптоп, където се съхранява цялата ми работа за последните 10 години. 

Тоест аз и моят щаб всъщност бяхме принудени да напуснем страната и за това е виновен само един престъпник. Един престъпник. Кой е този престъпник? Разбира се, всички разбират, че това са Путин и Русия. Не ми оставиха друг избор, освен да напусна Украйна. И разберете, че това също съсипва живота ми.

Аз страдам именно заради това, което Русия направи. Виждам се като украинец. Всички в моя щаб също се чувстват като украинци. Ние също сме много наранени от случващото се. Може да се каже, че гледам на тях като на врагове.

Врагове, които искат да отнемат свободата на Украйна. Работих в Украйна, живях в Украйна и поради руската агресия бях принуден да напусна Украйна. Затова е нормално те да са мои врагове“, каза Де Дзерби.