0

Г ерманската футболна централа DFB обяви, че от 2027 година националните отбори на страната ще бъдат обличани от американската компания “Найк”. Новината бе обобщена със заглавието „Земетръс!“ от най-тиражния вестник в страната „Билд“.

Договорът е за 7 години, по неофициална информация американската  корпорация е изместила традиционния доставчик на екипировката „Адидас“ с предложени 350 милиона евро. Така пред "Найк" клекна и 4-кратният световен шампион, компанията от щата Колорадо облича и други гиганти на световния футбол като Бразилия, Франция, Англия, Португалия. На "Адидас" остават верни Аржентина и Испания от големите.

"Nike направи най-доброто икономическо предложение и също така убеди със своята съществена визия, която включва и ясен ангажимент за насърчаване на аматьорския и масовия спорт, както и устойчивото развитие на женския футбол в Германия”, заяви д-р Холгер Бласк, председател на Съвета на директорите на DFB.

„Времето на провеждане на търга е обичайно с оглед на планирането и сроковете за изпълнение и беше обсъдено предварително с всички съответни участници на пазара."

Според информация на BILD, Adidas наскоро е плащала около 50 милиона евро годишно, с оглед на това сделката с Nike със сигурност ще вкара над 350 милиона евро в хазната на DFB.

Това е неочаквана промяна, тъй като федерацията традиционно има изключително близки отношения с местната компания “Адидас”, която от десетилетия е най-големият конкурент на “Найк”. 

През годините мъжкият национален отбор на Германия редовно ползва базата на “Адидас” край Нюрнберг, като така ще бъде и за предстоящото това лято европейско първенство по футбол, на което Германия е домакин. 

Партньорството между Адидас и DFB продължава вече над 77 г.

Според пресата в Германия немислимият доскоро ход да бъде подписано споразумение с “Найк” е наложен заради затруднената финансова ситуация, в която се намира местната футболна централа след провалите на последните две световни първенства.