0

С ъвсем доскоро Висшата лига на Англия и трите по-ниски нива минаваха за недосегаеми откъм клубни наказания първенства по отношение на финансовата част. Това бяха шампионати, чийто крайни класирания бяха без знаците за звездичка (*), след които следваха по-дълги от самата таблица обяснения и пояснения. Така беше преди много години в Серия А и прочутото „табелино“, да не говорим за първенствата в Източна Европа, които често бяха наричани със събирателното Дивия Изток.

В последните години обаче започнаха да се появяват звездички и за първенствата в Англия, където уж правилниците се спазват буквално във всяка буква и дума. В интерес на истината засега тези астерикси са най-вече за различни глоби, а не за отнемане на точки.

Корените на този тенденция може да се търсят от началото на века, когато в Англия нахлуха чуждестранни милиардери, като излизването на огромни суми от тяхна  страна бе определено от бившия президент на УЕФА Мишел Платини като „големия футболен либерализъм“. За известно време се смяташе, че всичко се движи в правилния коловоз, но след изпадането на Портсмут картинката започна да се променя, за да се стигне до петъчната новина за отнетите 10 точки на Евертън.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф