0

П од характерния за Манчестър пороен дъжд Джим Ратклиф направи първата си визита до офисите на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед, след като се сдоби с 25% от акциите, съобщава агенция ДПА. 

Милиардерът прекара два часа на "Олд Трафорд", разговаряйки с ръководители, преди да си тръгне.
Когато го поздравиха с „добре дошъл“ и го запитаха   какво мисли за проливния дъжд, той се засмя и каза: „Ще трябва да свикна!“

Сделката беше оповестена на 25 декември и новите миноритарни собственици INEOS чакат другия месец одобрение от Висшата лига за завършването й, както и от борсата в Ню Йорк за придобитите от него акции в клуба.

С Ратклиф, който влезе на „Олд Трафорд“ с огромен чадър, направи визитата заедно с Дейв Брейлсфорд и изпълнителния директор на фирмата му „Инеос“ Жан-Клод Блан, които ще влязат в клубната управа. 

По време на процеса по ратификация на сделката те са планирали още срещи с ръководители на "Олд Трафорд" и на клубната база в Карингтън, където Ратклиф има уговорена среща с мениджъра Тен Хаг. 

Според договорката между Ратклиф и мажоритарните собственици семейство Глейзър, възлизаща на стойност 1.2 милиарда паунда, компания INEOS ще ръководи футболните процеси в клуба. 

Посещенията на Ратклиф, Брейлсфорд и Блан са именно с цел опознаване на настоящата структура в английския футболен гранд.

Главният изпълнителен директор на Ineos Жан-Клод Блан се очаква да поеме същия пост в Юнайтед, а Брейлсфорд може да назначи нов футболен директор, като името на Паоло Малдини бе сред споменатите в медиите.

Французинът Жан-Клод Блан е работил като главен изпълнителен директор на Ювентус, като при него колосът от Торино се завърна в Серия А, а между 2011 и 2022 г. Блан бе главен делегиран директор в ПСЖ.

Сър Дейв Брейлфорд, който стои зад големите  успехи на британското колоездене и на тима на „Скай“/“Инеос“, изгледа на живо победата над Астън Вила и загубата срещу Нотингам Форест.

Източник: БТА