0

О тборът на Турция започна с победа квалификационната си кампания за Евро 2024. Тимът на селекционера Щефан Кунц се наложи при визитата си на Армения с 2:1. Любопитен момент е, че и трите гола в мача бяха дело на футболисти на гостите.

Двубоят не започна никак добре за Турция, чийто тим вече изоставаше в резултата след едва десет минути игра. Озан Кабак имаше нещастието да си отбележи автогол в началото на срещата в Ереван. След добра атака отдясно, топката бе центрирана остро във вратарското поле, където Кабак не успя да се ориентира много добре и я засече в собствената си мрежа.

Гостите все пак показаха характер и успяха да стигнат до пълен обрат на резултата. Още в 35-ата минута Оркюн Кьокчу възстанови статуквото с много хубав удар по диагонала отдясно. Той прати топката в долния десен ъгъл на вратата, за да запише своя втори гол с фланелката на националния отбор на Турция.

Победният гол за гостите дойде в 64-ата минута, когато Керем Актюркоглу бе изведен зад отбраната на домакините след бързо изпълнен фал и с премерен удар покрай вратаря направи 2:1 в полза на Турция. Това се оказа и крайния резултат в мача.

Швейцария разгроми Беларус с 5:0 като гост в първия мач от група "D", игран на стадион "Караджордже" в Сърбия.

Срещата започна вихрено и с добра игра на швейцарците. Още в 4-ата минута пък Ренато Щефен откри резултата, след като се озова срещу опразнената врата на Беларус. 

В 17-ата минута Щефен отбеляза втори гол, след като Гранит Джака нанесе мощен изстрел, който бе избит от стража на Беларус. Топката попадна в свободния Щефен, който удвои преднината на Швейцария. 

Крилото на гостите оформи хеттрика си в 29-ата минута, когато Рикардо Родригес го намери с хубав пас. Щефен пък не се забави и прати топката в мрежата на Кудравец за 3:0. Попадението бе преразгледано с ВАР за евентуално нарушение в атака, но реферът Алехандро Ернандес потвърди първоначалното си решение и голът остана. 

Швейцарците не намалиха темпото и през второто полувреме вкараха още два гола. В 62-ата минута Гранит Джака стреля от ръба на наказателното поле и не остави шансове на стража - 4:0.
Само три минути след това Зеки Амдуни стигна до избита топка в пеналтерията на Беларус и по прекрасен начин се възползва от головото положение. Той преодоля стража Кудравец с удар в долния десен ъгъл и така оформи крайния резултат от 5:0.

Резултати и голмайстори от играните тази вечер мачове:

Група „A“:

Шотландия – Кипър  3:0
1:0 Джон МакГин 21, 2:0 Скот МакТоминей 87, 3:0 Скот МакТоминей 90+3

21:45 часа Испания – Норвегия

Група „D“:

Армения – Турция 1:2
1:0 Озан Кабак 10-авт., 1:1 Чаглар Сьойюнджю 35, 1:2 Керем Актюроглу 64

21:45 часа Хърватия – Уелс 

Група „I“:

Беларус – Швейцария 0:5
0:3 Ренато Щефен 4,17, 29, 0:4 Гранит Джака 62, 0:5 Зеки Амдуни 65

Израел – Косово 1:1
0:1 Ели Даса 36-авт., 1:1 Дор Перец 56

21:45 часа Андора - Румънияпо