0

Н якога сенегалският национал бе героят на „Анфийлд“, но дебютният му сезон с екипа на германския шампион се превърна в пълен провал. Платените от Байерн 35 млн. паунда за услугите му изглеждаха толкова малко, все едно за него не бе платено, а го бяха откраднали. Трансферът през 2022 г. стана факт след отказа на Мане да удължи договора си с Ливърпул и желанието му да търси нови предизвикателства на „Алианц Арена“.

Позиция

По време на шестгодишния си престой на „Анфийлд“ Мане си спечели място в клуба на елитните нападатели в европейските първенства. Той отбеляза общо 120 гола в 269 мача във Висшата лига на Англия и Шампионската лига, като успя да спечели трофеите и в двата турнира със своя клуб. С тази визитка „баварците“ се надяваха, че той ще запълни празнината, оставена след преминаването на Роберт Левандовски в Барселона.

Първоначално всичко вървеше по мед и масло – Мане отбеляза пет пъти в първите си шест мача и резервира титулярното си място. Но после нещо се обърка. Головете пресъхнаха, а нападателят бе неузнаваем. При победата с 2:0 над Барселона в груповата фаза на Шампионската лига той вбеси мениджъра Юлиан Нагелсман, след като за 70 минути на терена не успя да отправи нито един удар към противниковата врата.

В Байерн Мане не впечатли.

 В Байерн Мане не впечатли.
Getty Images

Още преди края на сезона стана очевидно, че Мане се е превърнал в бледа сянка на головата машина от „Анфийлд“. 31-годишният футболист бе обвинен и за отровната атмосфера в съблекалнята на „баварците“. Тогава дойде спасителната за всички оферта от Саудитска Арабия.

Характер

Нагелсман бе уволнен след поражението с 2:1 от Байер (Леверкузен) на 19 март. Загубата позволи на Борусия (Дортмунд) да оглави класирането. По онова време Байерн още се надяваше на требъл, но доверието в Нагелсман вече го нямаше. На негово място бе привлечен Томас Тухел от Челси. В следващите няколко дни бе огласена информация, че причината за смяната е, че Нагелсман е загубил контрол над съблекалнята, където командвали тарторите Садио Мане и Лерой Сане. Двамата обединили усилия, за да предизвикат уволнението на Нагелсман. „Билд“ разкри пикантни подробности за шумен скандал между треньора и Мане след реванша в осминафинала от Шампионската лига срещу ПСЖ. Нападателят бил бесен, че е останал резерва. Сенегалецът обаче получава доверие и подкрепа от новия наставник Томас Тухел. Но нещата пак поемат в грешната посока. Байерн отпада от турнира за купата на страната и отнесъл унизителното 0:3 в първия мач от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Ман Сити. Мане не направи нищо смислено и бе запомнен единствено със скандала, който вдигна на съотборника си Лерой Сане. Там избухна истинска буря, а Садио започна да налага с юмруци колегата си. Съотборниците им едва успяха да ги разтърват. Лерой бе насинен и със сцепена устна, а Мане изваден от отбора за един мач и санкциониран със солена глоба.

Проблеми

И за да е пълна драмата, Мане се контузи при победата с 6:1 над Вердер и трябваше да претърпи операция. Тогава всички в Германия бяха сащисани от изказването на шефката на сенегалската федерация Фатма Самура, която обяви, че са наети магьосници, които да лекуват звездата.

Сенегал прескочи груповата фаза на Световното първенство през 2022 г., но Садио така и не успя да се възстанови и да влезе в игра.

Това се случи едва три месеца по-късно. Мане влезе като резерва при победата с 3:0 над Унион Берлин. Но предишната му скорост вече я нямаше. Той игра в пет от оставащите 12 мача до края на сезона и вкара един-единствен гол. „Баварците“ измъкнаха титлата под носа на Борусия (Дортмунд) с драматична победа с 2:1 срещу Кьолн в последния кръг.

Сенегалецът добави още един трофей в колекцията си, но с кариерата му бе свършено.

 Сенегалецът добави още един трофей в колекцията си, но с кариерата му бе свършено.
Getty Images

Момчетата на Тухел ликуваха, но Мане не взе участие. Сенегалецът вече беше само зрител. Добави още един трофей в колекцията си, но с кариерата му бе свършено.

Споменът

Кариерата на Мане достигна своя връх в Ливърпул. Там под ръководството на Юрген Клоп той стана част от смъртоносно нападателно трио с Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Садио бе господарят на левия фланг, а бързината му и завършващите удари и с двата крака бяха кошмар за всяка защита. По-късно Нагелсман му даде роля на свободен полузащитник, който да оперира в халфовата линия, но Мане нямаше постоянството за този пост.

„Той изобщо не успя да се интегрира в отбора. Остана изолиран и тъжен“, коментира легендата на Байерн и Ливърпул Дитмар Хаман.

Според Sport 1 на всички в Мюнхен им е писнало да чакат Мане да заблести отново. Самият той играе и тренира с неохота. Липсва неговата експлозивна сила, която го направи звезда. „Той търси себе си. В Ливърпул е свикнал постоянно да бъде окуражаван и подкрепян. Тук не работим така“, коментира бившият главен изпълнителен директор на Байерн Оливер Кан.

Бъдещето

Мане има договор с Байерн до 2025 г., но вече никой не вярва, че ще го изпълни. Тухел вече заяви в прав текст, че крилото не влиза в неговите планове. Нюкасъл направиха плах опит да върнат Мане във Висшата лига, но следващата дестинация за него почти сигурно ще бъде Саудитска Арабия. В много напреднала фаза са преговорите за преминаването на Мане в Ал Насър, където ще бъде съотборник с Кристиано Роналдо. Така той ще стане част от бързорастящата колония от звезди в местното първенство. Нападателят ще продължи и завърши кариерата си с екипа на саудитския гранд. Това ще е тъжен финал за Мане, който съвсем доскоро можеше да е титуляр във всеки елитен клуб в света. В Байерн вече отчитат, че Садио е огромен трансферен провал. Сега всички се надяват той да приеме щедрата оферта от Саудитска Арабия и да се опита да върне поне малко от предишния блясък в играта си.

Goal.com