0

С гол на Джарод Боуен в 90-ата минута лондонският Уест Хем победи Фиорентина 2:1 и спечели Лигата на конференциите в напрегнат и драматичен финал в Прага.

Уест Хем се наложи над Фиорентина с 2:1 в Прага и спечели купата в турнира Лигата на конференциите. Това е първи европейски трофей за тима от Лондон от 1965 година, когато бе спечелена Купата на носителите на национални купи. Последният значим трофей на „чуковете” пък бе ФА Къп, спечелен през 1980 година.

Успехът за тима на Дейвид Мойс дойде след попадения на Саид Бенрахма от дузпа и на Джаред Боуен в последната минута на редовното време. За Фиорентина изравни Джакомо Бонавентура.

Отборът на Фиорентина започна малко по-вдъхновено мача и отправи първите два удара към една от двете врати, макар ите да бяха неточни.

Малко след половин час игра капитанът на италианците Кристиан Бираги бе ударен с чаша в главата от феновете на Уест Хем, като се наложи да му бъде оказана лекарска помощ, а дикторът на стадиона предупреди, че мачът може да бъде прекратен заради проявите на английската публика. 

Наложи се Деклан Райс, за когото това бе последен мач с екипа на „чуковете“ (за него наддават Арсенал и Байерн) да успокои част от феновете.

В добавеното време на първата част Куаме от Фиорентина стреля с глава, като топката срещна десния стълб на вратата на Ареола. Йович вкара при добавката, но попадението не бе признато, тъй като сръбският нападател бе в положение на засада.

На почивката Артур Кабрал смени Лука Йович в нападението на Фиорентина, защото сърбинът получи и контузия в последните минути на първото полувреме.

В 49-ата минута Джаред Боуен от лондончани падна в наказателното поле на италианците и показа, че е ударен с лакът в главата, но съдията не реагира.

В 57-ата минута Куаме стреля от границата на наказателното поле, а вратарят на Уест Хем Ареола спаси.
Веднага след това Уест Хем поиска дузпа за игра в ръка на Бираги и след разглеждане със системата за видео повторения съдията Дел Серо Гранде посочи наказателен удар. 

Саид Бенрахма бе безупречен при изпълнението, като стреля в левия ъгъл, докато вратарят Терачано се хвърли на другата страна.

Фиорентина веднага успя да отвърне на удара. В 67-ата минута италианците направиха образцова атака, при която Николас Гонсалес свали топката с глава, Джакомо Бонавентура я спря с левия крак и веднага с десния между двама защитника я насочи в десния долен ъгъл на вратата – 1:1.

В 72-рата минута тимът от Флоренция бе близо до пълен обрат. Артур Кабрал подаде на Мандрагора, който с левия крак стреля близо до десния стълб на вратата.

В последната минута на редовното време Уест Хем нанесе решаващия си удар. Лукас Пакета изведе Джаред Боуен зад защитата, последният напредна и успя да прокара топката зад гърба на излезлия да го пресрещне Пиетро Терачано.

След края на мача фенове на Уест Хем нахлуха на терена, за да празнуват голямата победа с любимците си. По този начин „чуковете”  си осигуриха и право за участие в Лига Европа през следващия сезон.

Лига на конференциите, финал

Фиорентина – Уест Хем 1:2 (0:0)
Прага, “Еден Арена”

Фиорентина: Пиетро Терачано, Додо, Никола Миленкович, Лука Раниери (84 - Игор), Кристиано Бираги,  Софиан Амрабат, Роландо Мандрагора, Джакомо Бонавентура, Николас Гонсалес, Кристиан Куаме (61 – Рикардо Сапонара), Лука Йович (46 – Артур Кабрал)

Уест Хем: Алфонс Ареола, Владимир Коуфал, Курт Зума (61 – Тило Керер), Найеф Агерд, Емерсон, Томаш Соучек, Деклан Райс, Лукас Пакета, Джарод  Боуен, Саид Бенрама (76 – Пабло Форналс), Михаил Антонио (90+4 – Анжело Огбона)

Голмайстори: 0:1 Саид Бенрахма 62-дузпа, 1:1 Джакомо Бонавентура 67, 1:2 Джаред Боуен  90

Главен съдия: Карлос дел Серо Гранде (Испания)

Жълти картони: Роландо Мандрагора, Никола Миленкович (Фиоринтина), Саид  Бенрама, Найеф Агерд  (Уест Хем)

 

ондонският клуб, известен в миналото със своя стилен футбол, е печелил освен това още два европейски трофея: бившата Купа на носителите на национални купи (КНК) през 1965 г. и Купата Интертото през 1999 г.