0

У ЕФА обяви тримата номинирани футболисти, които ще спорят за наградата Играч №1 за сезон 2022/2023 г. Това са Лионел Меси, Ерлинг Холанд и Кевин де Бройне. 

През изминалия сезон Меси стана световен шампион с Аржентина, а на клубно ниво с Пари Сен Жермен стана шампион на Франция. Той изигра общо 47 мача с екипа на парижани, в които вкара 30 гола и направи 21 асистенции във всички турнири.

Ерлинг Холанд също остави незабравим сезон зад гърба си. Той счупи редица рекорди в първия си сезон в Манчестър Сити, в който вкара 52 гола и направи 9 асистенции в 53 мача във всички турнири. Норвежецът бе с основна заслуга за историческия требъл, спечелен от „гражданите“ – Шампионска лига, Висша лига и ФА Къп.

Основна част от състава на Пеп Гуардиола бе и Кевин де Бройне, който през изминалия сезон изигра 49 мача във всички турнири, в които вкара 10 гола и направи 31 асистенции. На Световното в Катар обаче, Белгия с Де Бройне в състава не се представи никак добре и отпадна още в груповата фаза.

Номинирани за треньор на сезона са наставникът на Сити Пеп Гуардиола, Симоне Индзаги, който изведе Интер до финал в Шапионската лига, и Лучано Спалети, направил Наполи шампион в Италия, който в момента е спряган за наследник на Роберто Манчини начело на Скаудрата.

Победителите ще бъдат обявени по време на жребия за Шампионската лига на 31 август, обявиха от УЕФА.