0

У краинската футболна асоциация се обърна към ФИФА и УЕФА с призив да бъде изключен Руския футболен съюз от редиците им, съобщава БТА.

"Запознахме ви с подробности за незаконни действия на Русия по отношение на украинската държава и футбола. В частност, за интеграция на футболни клубове от Крим в първенството на Русия. Разрешението за провеждане на такива действия фактически ще покаже пренебрежение към позициите и решенията на ФИФА и УЕФА. Обръщаме се към ФИФА и УЕФА с молба за разглеждане на възможността да лиши от членство Руският футболен съюз заради доказано неспазване на устава на ръководните организации на световния и европейски футбол и ценностите на футболното семейство", се казва в позицията на асоциацията.

На 1-ви юни Севастопол получи атестат за участие във Втора лига, а на 6-и юни аналогичен документ бе издаден и на Рубин от Ялта.

Решението на УЕФА бе кримските футболни клубове да останат в първенствата на региона. Кримски футболен съюз бе учреден през юли 2015-а с поддръжката на европейската централа.

На 22-ри февруари 2022 ФИФА и УЕФА отстаринха руските клубове и националния отбор от участие в международни турнири заради ситуацията в Украйна. На 22-ри юни съветникът по делата на националните асоциации към УЕФА Йозеф Климент изрази надежда за скоро завръщане на руснаците в състезанията.