0

П оради войната, която Руската федерация започна с нахлуването си на територията на Украйна, УЕФА няма да даде разрешение на Шахтьор Донецк да играе мачовете от Шампионската лига в родната си страна.

Ръководството на клуба, прокуден преди 8 г. и от родния Донецк от проруските сили , беше принудено да търси други варианти за домакинство на домакинските мачове в евротурнирите през сезон 2022/23. И изглежда, че решението е намерено.

По-рано хърватският директор на Шахтьор Дарио Сърна призна в интервю за полски медии, че донецкият клуб планира да играе мачове от Шампионска лига в Полша през следващия сезон.

„Вашата страна помогна на Украйна толкова много, че имаме план да ви се отблагодарим. Искаме да играем мачове от Шампионска лига в Полша – това може да е нашият знак на благодарност. Жалко е, че нито един полски клуб не играе в Шампионската лига. Ако ние можем да ви дадем футбол от това ниво, бихме били удовлетворени“, каза легендата на Шахтьор.

„Повтарям, Полша се отнася много добре с нас. От първия ден на инвазията. Страната прие повече от 2 милиона украинци, по-голямата част от жените и децата, които се нуждаят от помощ. Можем само да ви благодарим.

Къде ще играем? Мисля, че във Варшава. На кой стадион? Засега обмисляме различни варианти“, каза Сърна.

Оказа се, че украинците се спряха на варианта с Варшава и вече преговарят с местната Легия, потвърди собственикът и президент на варшавския клуб Дариуш Миодушки.

"На този етап мога само да потвърдя, че работим по този въпрос заедно с Шахтьор. Скоро ще разберем повече и, разбира се, ще ви разкажем всички подробности", каза Миодуски, цитиран от sportowefakty.wp.pl.

Засега Шахтьор не е обявил официално, че ще играе мачовете от Шампионската лига във Варшава, но според изявленията на представители на клубовете от Донецк и Варшава, съобщението е само въпрос на време. 

Заради войната, разпалена от Руската федерация на 24 февруари, украинското футболно първенство беше завършено предсрочно, за крайно бе прието класирането за сезон 2021/22 към 24 февруари 2022 г.

Шахтьор Донецк влиза в груповата фаза на Шампионска лига 2022/2023 благодарение на класирането на Ливърпул за тазгодишния финал в Париж (срещу Реал Мадрид), и изхвърлянето на руските отбори от всички международни турнири и първенства – национални и клубни, от УЕФА и ФИФА.