0

У краинската лига 2022-23 стартира на родна земя, въпреки войната срещу руския агресор. Футболната топка отново се търколи с мача Шахтьор Донецк – Металист (0:0) на празния Олимпийски стадион в Киев.

Той бе първият в украинската Първа дивизия, проведен на украинска земя от 12 декември 2021 г., когато се изигра нормално 18-тият кръг от сезон 2021/22.

После руските бомби заглушиха футбола до вторник, в който започна сезон 2022-23 след отмяната на предишната кампания.

Срещата Шахтьор и Металист беше и израз на почит към украинските сънародници, разселени из страната и света, или към бойците от армията, защищаващи Украйна.

И двата отбора излязоха на терена, носейки украинското знаме в Деня на националния флаг, докато звучеше националният химн. Президентът Володимир Зеленски изнесе реч, която можеше да се види на видео таблото на огромния празен стадион със силно военно присъствие.

Колкото и изненадващо да изглежда, мачовете от украинската лига ще се състоят почти изцяло в страната. Разбира се, в западната й част, далеч от бойните барабани, които продължават да звучат в източната част близо до руската граница.

Въпреки всичко всички стадиони и мачовете имат протокол за действие при военно нападение. 

Както съобщава самата Украинска лига, мачовете ще бъдат прекратени незабавно, в случай че прозвучат аларми за въздушна атака. 

След тях всички ще трябва да слязат в противовъздушното убежище, което ще има стадионът, задължителна мярка, за да приема мачове през този сезон 2022-23.

„Подписах с Днипро преди около 10 дни. Бях във Волос в Гърция и възможността да играя в европейските клубни турнири направи подписването с украинския отбор много привлекателно за мен“, заяви пред „Марка“ аржентинецът Емилиано Пурита. 

„Естествено попитах за военната ситуация, но тъй като сме в европейските турнири, ние сме постоянно в Кошице, Словакия, така че почти нямаме контакт с конфликтни зони.

Истината е, че никога не съм мислил, че професионалната ми кариера ще ме доведе до сценарий като този пред нас, но се справям много добре, както и семейството ми“.

Пурита дебютира и титуляр за Днипро в първия мач от плейофите на Лига Европа срещу кипърския АЕК Ларнака, трениран от Хосе Луис Олтра. 

Той и съотборниците му играха като домакини в словашкия Кошице, и макар, че бяха в друга държава, стадионът беше пълен. 

„Не очаквах да има толкова много хора. Знам, че има много разселени украинци, но да видя стадиона пълен беше нещо грандиозно“, казва Пурита.

Резултатът от 1:2 за отбора от Кипър означава, че украинците трябва да победят в реванша, иначе ще паднат в груповата фаза на Лигата на конференциите.

Това, което е сигурно е, че в гостуванията си в украинската лига ще трябва да играят на украинска територия.

„Винаги поддържам връзка с хората от клуба и Лигата и те винаги са ни казвали, че ще играем безопасно“, казва Пурита.

Днипро ще бъде, заедно с Динамо Киев и Шахтьор, един от трите украински представители в европейските турнири този сезон. 

Поради тази причина те ще могат да играят мачовете си в чужбина: Днипро в гореспоменатия Кошице, Динамо Киев в полския град Лодз, където играят като домакини от началото на участието си в Шампионската лига, и Шахтьор, отбор от груповата фаза на ШЛ, който ще е във Варшава, столицата на Полша.

Други украински отбори, като Зоря Луганск и Ворскла Полтава, също играха в квалификационните фази на Лигата на конференциите съответно в Полша (Люблин) и Швеция (Стокхолм), въпреки че вече отпаднаха от надпреварата.

Съпротива чрез футбола

Стартът на украинската лига и европейските мачове, които украинските отбори изиграха, е възможност за  използването на футбола като високоговорител, за да изразят протеста си срещу войната. 

Националното знаме се превърна в предпочитан символ на съпротивата.

„Това ще бъде уникално състезание: ще се случи по време на война, по време на военна агресия, по време на обстрел“, каза преди старта президентът на украинската федерация Андрий Павелко.

От негативната страна има два отбора, които не успяха да участват заради войната. Десна Чернигов, близо до границата с Беларус, видя как целият стадион е разрушен поради постоянните конфликти в района; Мариупол, сега е в зона, окупирана от Русия и не може да се състезава в Украинската лига, освен това градът е почти напълно разрушен от тежките бомбандировки на нашествениците.

"Футболът винаги е бил средство, който позволява на хората да потърсят отдушник от житейски ситуации. Това се случва в Аржентина и Украйна, това е нещо обичайно по целия свят. Ето защо винаги е добре, че той се завръща", казва философски Пурита.

В разгара на войната футболът спечели своя собствена и специална победа в Украйна, която в сряда, 24 август, празнува своя Ден на независимостта, първият под руска атака, поради което той ще причини още по-голямо украинско национално възвисяване.