0

В полуфиналния мач от плейофите на Световното първенство по футбол през 2022 г. украинският отбор победи националния отбор на Шотландия с резултат 3:1 и сега ще играе с Уелс за достигане до финала на първенството през ноември-декември тази година. Мачът е в Кардиф на 5 юни.

В Глазгоу украинците започнаха да създават положения от седмата минута. Първо ударът на Виктор Циганков под гредата бе спасен от вратаря на Шотландия Крейг Гордън. В 17-ата минута Андрий Ярмоленко шутира от десетина метра, а Яремчук не успя да завърши след спасяването на вратаря на домакините.

В 20-ата минута Яремчук излезе сам срещу Гордън, но не успя да го преодолее. В 33-ата минута украинският тим поведе. Ярмоленко игра на ръба на засадата и технично откри. 

В началото на второто полувреме Украйна удвои. След пас от фланга на Караваев, Яремчук закова 2:0 за „жълто-сините“ с глава. След броени минути отново Ярмоленко беше в добра позиция, но Гордън спаси. 

От 60-ата минута домакините засилиха натиска срещу вратата на Украйна. В 63-ата ударът на Райън Кристи бе отбит от Бушчан. Няколко минути по-късно Джон Макгин от 6 м не успя с глава да улучи вратата. В 71-ата и 73-ата минути Георгий Бушчан отрази  удари на Че Адамс и Стюарт Армстронг.

В 79-ата минута Шотландия намали - след удар на Макгрегър Бушчан сбърка и Тарас Степаненко изби топката от вратата, но тя вече бе пресекла голлинията и реферът посочи центъра - 2:1. 

В 81-ата минута украинците имаха шанс да решат мача, но Артьом Добвик се поколеба и изпусна сам срещу вратаря. Все пак именно той в петата минута на добавеното време закова крайното 3:1 за гостите.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на футболния отбор за двата часа на щастие, които те са дали на украинците. „Има моменти, в които много думи не са нужни! Просто гордост! Просто - благодаря, момчета! Два часа щастие, от което бяхме отвикнали. Излязохме. Борихме се. Устояхме. Победихме. Защото сме украинци! Радост за нашите военни, за цялата ни страна“, подчерта той в послание в „Телеграм“.

Зеленски добави, че украинците се бият, всеки на своя фронт, „за нашето синьо-жълто знаме, за нашия герб на сърцето, за „Не е мъртва Украйна..“, която не може бъде заглушена“. "Воюваме, сражаваме се, ще устоим, ще победим. Защото сме украинци", каза още той.

А селекционерът на украинските национали Олександър Петраков заяви, че те ще направят всичко, за да накарат украинците да се почувстват горди от футболистите си.

Преди самия мач в Глазгоу бразилската футболна легенда Пеле призова руския президент Владимир Путин да преустанови  своята „злонамерена, погрешна, болезнена и неоправдана“ инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Искам да използвам днешния мач като възможност да поискам едно нещо: "Спрете тази инвазия. Няма причина на света, която може да оправдае насилието", каза Пеле в изявление към Путин, публикувано в "Инстаграм". "Този конфликт е погрешен, злонамерен и неоправдан и носи само мъка, страх и терор", допълни той.

Пеле и Путин се срещнаха за последно в Москва през 2017 г. по време на Купата на конфедерациите, турнир, който ФИФА  провежда преди Световната купа. Путин нарече Пеле един от неговите любими футболни играчи, припомня агенцията.

"Когато се срещнахме в миналото и разменяхме усмивки, съпроводени с дълго  ръкостискане, никога не съм си мислел, че един ден ние ще бъдем толкова разделени, колкото сме сега", допълни Пеле по адрес на Путин.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)