0

Уелс се класира за Мондиал 2022 след победа с 1:0 над  Украйна във финалния плейоф. Автогол на капитана на гостите Андрий Ярмоленко в 34-ата минута донесе историческия успех на "драконите", които не са играли на световни финали от 64 години. 

С огромен принос за триумфа на домакините бе 35-годишният вратар Уейн Хенеси, които с фантастичните си намеси отчая украинците.

Украинският тим доминираше през по-голямата част от срещата и създаде много повече положения, но така и не стигна до гол. В края на първото полувреме останаха съмнения за дузпа в полза на гостите, но съдията и колегите му от ВАР прецениха, че така няма. Веднъж пък домакините удариха греда.

Пропуските на Украйна бяха наказани в 34-ата минута и противно на логиката домакините поведоха. Гарет Бейл изпълни коварен пряк свободен удар, а Ярмоленко в опита си да пресече топката, я прати с глава в собствената си врата, което се оказа и единственото попадение в срещата.

Баражът се забави заради войната в Украйна, която избухна през февруари. На полуфиналите в този плейофен поток през миналата седмица украинците сразиха Шотландия с 3:1, а още през март “драконите” надвиха Австрия с 2:1.

На световните финали в Катар уелсците ще са в група с Англия, Иран и САЩ. Това е второ достигане за “драконите” на световни финали след това през 1958 година, когато отборът стига до четвъртфиналите в Швеция.