0

П очетният президент на Байерн Мюнхен Ули Хьонес, считан за архитект на успешния икономически и футболен модел на баварците, изригна в характерния си безкомпромисен стил срещу напомпаните с петродолари ПСЖ и Манчестър Сити.

Легендарният футболист и ръководител не понася клубовете, субсидирани от бездънните фондове на държавите от Персийския залив като Катар (ПСЖ) и ОАЕ (Ман Сити).

„Техните лайняни пари не са достатъчни, те дори нямат Шампионска лига - нищо", каза Хьонес в подкаст, посветен на живота му, излъчван от този петък.

На няколко пъти Хьонес се обърна направо към Насър ал-Хелаифи, президент на ПСЖ: „Не знам дали той харесва футбола, разликата между него и мен? Работих усилено, за да спечеля парите си, които той ги получи като подарък. Предоставят му ги на негово разположение, не му е нужно да се труди за тях. Когато си поиска играч, отива при своя емир“, обясни модела на новите богаташи във футбола.

"Досега тези два клуба не са спечелили нищо, абсолютно нищо“, продължи Хьонес по повод сушата на ПСЖ и Сити в евротурнирите.

“Те отново и отново ще губят срещу нас – това трябва да е нашата цел. И когато ги бием, това ме прави много щастлив", припомни той победата на Байерн над ПСЖ на финала на ШЛ в Лисабон.

Хьонес с право се смята за архитект на сегашната финансова мощ на Байерн от мандатите му първо като спортен директор, а след това и като президент.

Той винаги набляга на факта, че парите на баварския клуб са от футбола, а не идват от подаръци от чужд инвеститор.

Хьонес, който е световен шампион от 1974 г., е в Байерн още от времето си като играч и става мениджър на 29-годишна възраст, когато активната му кариера завършва с контузия на коляното.