0

Р уди Гарсия ще бъде новият треньор на италианския шампион Наполи. Той ще замести на поста Лучано Спалети. Информацията бе обявена официално в профила в социалните мрежи на отбора.

За последно Руди Гарсия бе начело на Ал-Насър от Саудитска Арабия. Под неговото ръководство тази зима в клуба премина португалската супер звезда Кристиано Роналдо. Въпреки това той не успя да изведе от отбора до шампионската титла в местното първенство и си тръгна през месец април след серия колебливи резултати.

Иначе преди треньорската си кариера Руди Гарсия имаше дългогодишна състезателна кариера като футболист. Той е роден във френския град Немур през 1964 г. и в родината си е носил екипите на Лил, Каен, Мартиг и Корбей-Есон, където и приключва дните си като активен играч през 1996 г.

Веднага след като прекъсва състезателната си кариера се захваща с треньорската дейност. Така през 2008 г. застава начело на бившия си отбор Лил, който е и първото по-сериозно име, което ръководи. Там той постигна и изключителен успех през сезон 2010/2011, печелейки дубъл след като вдигна титлата в Лига 1 и спечели Купата на Фанция. Гарсия бе близо дори до требъл, но щастието не му се усмихна и загуби във финала на Купата на Лигата в продълженията от Марсилия с 0:1.

От същия сезон датира и един неприятен спомен за българския футбол. Именно Гарсия тогава като треньор на Лил пристигна в София за мач срещу тима на Левски в среща от груповата фаза на Лига Европа. Тогава “сините” от София водиха на “Герена”, но в заключителните минути на мача Иво Иванов си вкара автогол, който се оказа решаващ. След шестия мач в груповата фаза Лил се оказа само с точка повече от Левски и, ако не бяха стигнали до този гол, българите щяха да продължат в директните елиминации. Това направиха тъкмо французите, които завършиха втори в групата, но отпаднаха още от първия опонент - ПСВ Айндховен с общ резултат 3:5.