0

М ениджърът на Арсенал Микел Артета отне капитанската лента на голмайстора Пиер-Емерик Обамеянг, след което го извади от отбора. Тежкото решение баскът взе заради поредно дисциплинарно нарушение на габонеца, който закъсня при завръщането си от Франция. Той получи от клуба специално разрешение да посети болната си майка и да я доведе при себе си в Англия. Но вместо в сряда, както бе обещал, той се прибра в четвъртък.

Клубът счете това за дисциплинарно нарушение, Обамеянг въобще не влезе в групата за мача със Саутхемптън във Висшата лига, който Арсенал спечели 3:0 в негово отсъствие.

Днес в уебсайта бе обявено, че габонецът вече не е капитан: „След дисциплинарното му нарушение миналата седмица, Пиер-Емерик Обамеянг вече няма да бъде капитан на клуба и няма да бъде повикан за мача в сряда срещу Уест Хем. Надяваме се, че всички наши играчи, и особено нашия капитан, работят според правилата, за които всички сме съгласни.”

Очаквано в защита на Оба се хвърли неговият агент Кваку Менсах, публикувал в Инстаграм снимки на подвизите му за Арсенал. Бившият капитан е с трофеите в ФА Къп и Community Shield в първия сезон на Микел Артета начело на отбора, както и със Златната обувка на голмайстор през сезон 2018/2019.

Но към агента му се присъедини друг много по-влиятелен защитник – популярният журналист Пиърс Морган, заклет фен на „артилеристите“.

"Срамно решение на Артета. Какъв отвратителен начин да се отнесеш към човек, който отиде със знанието и разрешението на клуба, за да помогне на болната си майка", написа Морган в личния си акаунт в Twitter.

Обамеянг е най-скъпоплатеният футболист на „артилеристите“, на когото му остават още 18 месеца до изтичането на договора. Последната му издънка, обаче, накара клубното ръководство да набележи негов заместник в случай на евентуалната му продажба. Харесан е сръбският талант Дуран Влахович, едно от най-коментираните имена в момента. Той бележи гол след гол в Серия А за Фиорентина – 15 в 17 мача в италианското първенство до момента. Според „Медиасет“ от Арсенал опитват да го убедят да облече червената фланелка, за което лондончани са готови да платят 68 милиона евро за 21-годишния голаджия, за когото предишна оферта бе отхвърлена от „виолетовите“.

Запитан дали звездата на Габон ще играе отново за Арсенал, Артета каза неопределено пред журналистите днес: „Имаме нужда от малко време. Засега той не участва в отбора."

На въпроса дали Обамеянг, на когото остават още 18 месеца от договора му, ще бъде продаден през януари, мениджърът не пожела да дава повече подробности: „Всичко, което мога да кажа в момента, е, че взехме това решение, което е трудно. Не бих искал да седя тук и да говоря за това. Засега той не участва в отбора.“ По думите му той се е разбрал с футболиста насаме: „Така обичам да го правя - очи в очи. Това е всичко. Тази група от лидери може да бъде променена. Гранит (Гранит Джака е друг разжалван и после възстановен капитан на Арсенал – бел. Ред.) е един от капитаните и е част от лидерската група, наистина важен играч за нас."

В утрешния мач с Уест Хем се предполага, че капитанската лента ще остане на ръката на Александър Лаказет, който изведе отбора срещу Саутхемптън.