0

НЕДИМ ХАСИЧ, STAV.BA


Има нещо, наречено Изпълнителен комитет на Футболната асоциация на Босна и Херцеговина. Това е орган, съставен от делегати от двата ентитета, от всички кантонални и регионални асоциации, който служи за легитимиране на всичко, което измислят президентът и вицепрезидентите на Алианса. Генералният секретар не планира нищо. Той дори не мисли за себе си. Той само кимва с глава.

Според Футболната асоциация на Босна и Херцеговина, изпълнителният комитет единодушно е избрал Фарук Хаджибегич за нов треньор на националния отбор по футбол. Това официализира това, което се знаеше от дни и което Хаджибегич, който вече веднъж беше селекционер и то много неуспешно, разпространи навсякъде. Както се разпространи преди първия му мандат, когато дори дойде в Малта, за да разбере как върви проектът за заместване на Джемалудин Мушович. В крайна сметка, след като стана за срам срещу Фарьорските острови, не се разбираще с Хасан Салихамиджич и се сблъска с Муниб Ушанович за някои дневни и хотелски сметки, той успя да бъде още по-лош.

Нека да разгледаме накратко биографиите на тези, които единодушно гласуваха Хаджибегич да стане наследник на Ивайл Петев.

В изпълнителния съвет, наред с други, влиза и Мидхат Сарайчич, чиято единствена отправна точка е, че е "от години във футбола". Там е и Мухидин Рашчич, лидерът на клана „Рашчич“ от Гоража, който се разпространява във всички структури на Алианса. Там е и известния Иван Перич. Както и социалният работник Милорад Софренич. Да не забравяме и полуанонимните Мурис Ябанджич и Иво Ивкич. Фуад Чолпа също е член на Изпълнителния комитет, който ни докарва международен срам, като гласува за мач срещу руснаците, които са замразени от УЕФА. Чолпа, който след Сенад Печанин има най-много съученици в Юридическия факултет в Сараево. Защото за себе си твърди, че е роден през 1954 г. и че "от 2008 г. се занимава активно с адвокатска дейност".

Имаме и Милорад Лале, който „игра аматьорски футбол 12 години в клубове от Сараево“. Има и Азмир Хусич или Жарко Лакета, които нямат биография. Милош Бъркич, полицай, който "по време на активна футболна игра за ФК Млади Краишник от Кукуле" единодушно вдигна ръка за Хаджибегич.

Елит.

И като им прочетеш "ти си", наистина ли след това си мислиш, че тъжната сбирщина "от колове и въжета" можеше да гласува за нещо по-добро от Хаджибегич? Те със сигурност биха могли да се справят по-добре, това е ясно. Да речем, можеха да гласуват за Мехмед Баждаревич. Нито знаят за някой извън кръга на местните експерти, който, с изключение на Амар Осим, може да отиде в чужбина само на почивка. Тези, които работят навън, а те са малко, са блокирали всеки телефонен номер, който има нещо общо с този вид Алианс. Сдружение, на което му трябва половин година, за да засее един чим трева на стадиона.

Когато вземем предвид кадровата стратегия на Милорад Додик (б.р. – президент на Република Сръбска в границите на Босна и Херцеговина) във всички държавни институции, неговите министри, директори, помощници, професионални сътрудници и съветници, стратегията за унижаване и срутване на всяка държавна институция отвътре, "според закона", и което също е ревностно изпълняван от племенника на Додик през годините, за футболната асоциация е ясно защо изборът на Фарук Хаджибегич е единственият възможен и логичен. Това е поредната стъпка към разрушаването на един изтъркан имидж и в крайна сметка пълното унищожаване на националния отбор. Който има бъдеще с млади талантливи момчета, които израстват в чужди клубове, момчета, които не са родени в Босна и Херцеговина, но дишат за нея.

Но тези момчета имат нужда от модерен експерт. защото успехът не се гради "на кафе и баклава" или с асистенти, които току-що са получили първата си пенсия след пенсиониране от някоя от общините в Сараево. Днес футболът е модерна технология, наука, в която участват диетолози, кинезиолози, физиотерапевти, психолози, екипи от експерти и скаути, които подготвят отбора за всеки мач. Нашите деца ще бъдат тренирани от френски пенсионер без успех в кариерата.

Експерт, който прекара последната година предимно в искане на обезщетения след бързи уволнения в смешни лиги като Алжир. Те получиха треньор, който трябва да ги изведе на Евро 2024, въпреки че на последната си работа, тази в Черна гора, успя да не вкара нито един гол с националния отбор в квалификационните мачове за европейското първенство. Треньор, който говори за играчи от "домашната лига", въпреки че не познава нито един от тях и ще се обади на тези, чиито имена изскочат в списъка му. Треньорът, който събира треньорския щаб така, че на пейката до него да седят "един сърбин, един хърватин и един мюсюлманин".

Селекционер, който е проспал последните две десетилетия и смята, че проблемът на местния футбол и националния отбор е мотивацията, а не тези, които го избраха единодушно. Е, култът към националния отбор мисли да отвърне със "силни" изявления след гостуване в редакцията, което е почти толкова важно, колкото е той в местното общество днес.

Аман, значи, изобщо не

Футболният свят върви напред, на сцената има млади, образовани, талантливи треньори. Визионери, експерти, които с всеки нов мач вдъхват нещо ново в този прекрасен спорт. Футболът в света днес е Артета и Скалони. Но такъв е светът и това е днес.
Имаме още нещо, все пак беше вчера. Като свежа енергия и ново лице гласувахме единодушно за 65-годишния Хаджибегич без нито един резултат в треньорската си кариера. Френският пенсионер, който ще се облагодетелства от селекционерската заплата през следващата година, не бива да харчи парите си "напразно".

Докато е в Чаршия, "с кафе и баклава" той ще възстанови култа към националния отбор.