0

Д атската преса се обедини около една дума, с която описа разгромната победа на Нордселанд със 7:1 над Лудогорец в мач от втория кръг на групите на Лигата на конференциите  и тя е „унижение“.

Заглавията на медиите в Дания не са чак толкова гръмки, колкото може би се очаква след подобен резултат, но са предимно в една насока.

„ФК Нордселанд унижи българския шампион в Лигата на конференции“, написаха от dr.dk, като добавиха: „Има победи, има големи победи, а след това има и унижения“.

„ФК Нордселанд унижи Лудогорец с голяма победа“, гласи заглавието на avisendanmark.dk. От изданието seoghoer.dk бяха по-премерени в сравнение с колегите им, като написаха единствено: „ФК Нордселанд разби българския шампион Лудогорец със 7:1“.

Старши треньорът на датския тим Йоханес Хоф Торуп пък изпадна в странна ситуация след мача с Лудогорец, в чиято врата неговите футболисти вкараха 7 гола и записаха първи успех на европейската сцена от пет години насам.

"Мислите, че ви лъжа, когато казвам, че са добри. Казах го и за Партизан Белград (Нордселанд ги смаза с 5:0), когато дойдоха тук на нашия терен. Но е факт, че имат доста добри играчи, те го показаха в някои моменти“, каза той и продължи: „Разбира се, ситуацията е такава, че и на тях им спря дъха. Но – да, външният свят, може и да не ме разбира. Лудогорец е добър отбор и го видяхме при визитата им в Аякс.“

За младия специалист нещата не са приключили. Лудогорец вероятно ще бъде отборът, с който те ще спорят за 2-ото място в крайното класиране, ако Фенербахче продължава да бъде толкова убедителен. Така че головата разлика в преките двубои накрая наистина може да се окаже важна. Разбира се, Нордселанд никого не е печелил така убедително в Европа, както това 7:1 над българския шампион.

Оказва се, че това е най-голямата разлика между два отбора в кратката история на третия по сила турнир на УЕФА.

До момента не е имало случай, в който отбор да загуби мач от турнира с повече от пет гола разлика, докато „орлите“ паднаха с шест.

Ето и най-големите победи/загуби в ЛК преди Нордселанд – Лудогорец 7:1

Будьо/Глимт – Рома 6:1
ХИК Хелзинки – Макаби Тел-Авив 0:5
Виляреал – Аустрия Виена 5:0
Силкеборг – ФКСБ 5:0
ФКСБ – Силкеборг 0:5