0

С езонът за българския защитник Страхил Попов приключи предсрочно, след като претърпя операция на ахилесово сухожилие на левия крак. 

Контузията станала абсолютно неочаквано в 88-ата минута на мача на неговия тим Юмраниеспор срещу Алтай, който завърши 2:0, а Попов вкара второто попадение.

Операцията беше направена във вторник, а от днес Попов е у дома си и започва възстановяване. 

В първия месец крака му ще бъде в гипс, а във втория ще сложи ортопедичен ботуш-шина. Футболистът се шегува, че добрата новина в цялата тази ситуация е, че може да шофира автомобила си с автоматична скоростна кутия.

"Случи се накрая, в 87-88 минута, без никакво съприкосновение. Тръгвам да направя спринт и усещам нещо като удар. Обърнах се, но нямаше никой и ми стана ясно какво се случва. 

Ако бяха ме сменили минути по-рано, можеше никога да не скъсам сухожилието. Но лекарят ми каза, че съм имал така или иначе някакво възпаление и като нищо пък съм могъл да скъсам на тренировка, а и дори при качване по стълбите на по-бърз ход. 

Сега обаче ме очакват два месеца, в които времето ще минава много бавно", заяви Попов в интервю за БТА.

"Никога не е добре да ти се случи такова нещо, но сега сякаш е максимално подходящ момент, ако мога да го нарека така. 

Сезонът е към края си, ще има и европейско първенство. Ако бях скъсал ахилес преди сезона, едва ли щях да играя цялата година. 

След втория месец ще започна рехабилитацията, а лекарят е оптимистично настроен. 

Операцията беше извършена с нова технология, в разработването на която е участвал и самият той. Мнението му е, че на петия месец мога да подновя тренировки, а 30 дни по-късно да вляза в игра".

Девет кръга преди Юмраниеспор е на 12-о място в Първа лига на Турция. Според българския десен бек атака на Суперлигата може да се случи през следващия сезон.

"Ще видим как ще се развие отборът след юни. Имаме нов млад президент, който пое отбора по средата на есенния полусезон. Амбициран е. 

Затова доведе и Никола Анелка за спортен директор. Нямам кой знае какъв пряк контакт с него, но той е постоянно на мачовете – у дома и като гости, на всяка тренировка е".

Попитан дали това е по-силната му година в Юмрание с две номинации за отбора на кръга и едно попадение в идеалния тим на месеца (за ноември 2023 година), той каза: "Различни са двете години. През миналия сезон бяхме в Суперлигата, а разликата между елита и втора дивизия в турския футбол е много голяма.“

В турската Първа лига има и български треньор – Станимир Стоилов, като Попов е сигурен, че неговият Гьозтепе ще спечели промоция.

"Отборът на Гьозтепе върви много добре. За мене е един от фаворитите за промоция в Суперлигата. Дори мога да кажа, че на 99 процента Ейюпспор и Гьозтепе ще бъдат двата нови отбора в по-горната група. 

Станимир Стоилов се радва на голямо уважение, което е нормално предвид резултатите. 

Но и клубът е много сериозен – имат отлична организация, градът ги подкрепя, базата им за работа е супер, имат сериозно финансиране, голяма фенска маса. Минимум 18 хиляди души ги подкрепят на всеки мач", заяви Страхил Попов.