0

Н идерландия победи Дания с 4:2 в изключително зрелищна контрола между два от финалистите на Мондиал 2022 на “Йохан Кройф Арена” в Амстердам. 

Двубоят ще остане в историята със завръщането на терена с националната фланелка на датския полузащитник Кристиан Ериксен, който миналата година на 12 юни по време на мача с Финландия (0:1) от европейското получи сърдечен удар и получи живото спасяваща медицинска помощ още на терена.

Ериксен претърпя операция и в момента е с вграден дефибрилатор. Той влезе като резерва и още с първото си докосване успя да се разпише.

В 16-ата минута Стивън Бергвайн даде аванс на Нидерландия. Три минути по-късно датчаните изравниха чрез Яник Вестергор. В 29-ата минута отново домакините поведоха в резултата чрез Нейтън Аке. В 38-ата минута Мемфис Депай от дузпа направи резултата 3:1. 

Кристиан Ериксен намали изоставането на Дания в 48-ата минута, но в 71-ата Бергвайн оформи крайното 4:2 за Нидерландия.

"Лалетата“ в следващата си контрола на 29 март излизат срещу Германия, докато Дания се изправя срещу Сърбия.

Хари Кейн вкара дузпа в 78-ата минута, за да донесе победа с 2:1 на Англия над Швейцария в друга контролна среща. Наказателният удар беше прегледан и потвърден с ВАР. С този гол Кейн събра 49 гола и се изравни с легендата Боби Чарлтън, като двамата изостават от Уейн Рууни – едноличен лидер за Англия с 53 гола.

Гостите от Швейцария откриха резултата в 22-ата минута, когато Бреел Емболо се разписа. Люк Шоу изравни резултата точно преди почивката. А попадението на Кейн осигури 10-ата победа и три равенства на Англия над този съперник от 1981-а година насам, когато Швейцария спечели в квалификация за Мондиал 82.

И двата отбора се класираха за световното първенство тази зима.

На стадион "Корнея-Ел Прат" в Барселона Испания стигна до измъчен успех с 2:1 над Албания. „Ла Фурия“ си осигури участие на Мондиал 2022, но остави много въпросителни с представянето си. 
Домакините откриха чрез Феран Торес четвърт час преди края. Албанският нападател на Гранада Мирто Узуни изравни в 85-ата, а в последната минута Дани Олмо донесе победата за домакините.
За Испания това беше трета поредна победа. Селекционерът Луис Енрике даде възможност за дебют на вратаря Давид Рая от Брентфорд.

Резервата Алън Брауни се разписа с глава пет минути преди края и донесе равенство 2:2 на Република Ирландия срещу Белгия в друга контролна среща. Гостите от Белгия на два пъти повеждаха в резултата, но домакините от Република Ирландия все успяваха да се върнат за радост на феновете си на стадион "Авива Стейдиъм". Република Ирландия увеличи поредицата си на седем мача у дома без поражение.

Германия победи с 2:0 Израел в контролната среща, игра на стадиона в Зинсхайм. За отбора, воден от Ханзи Флик, се разписаха играчите на Челси - Кай Хавертц и Тимо Вернер в края на първото полувреме. 
Малко преди последния съдийски сигнал Томас Мюлер уцели гредата от дузпа. Наказателен удар пропиля и Йонатан Коен от Израел, чийто удар бе отразен от Кевин Трап.