0

Английският Уест Хeм постигна втора победа в груповата фаза на Лига Европа, след като се наложи с 2:1 при гостуването си на Фрайбург. Така лондончани увеличиха серията си в Европа на 17 мача без поражение.

Лукас Пакета в 8-ата минута и Найеф Агер в 66-ата гарантираха успеха на доминиращия през по-голямата част от мача английски отбор. Унгарският национал Роланд Шалай изравни малко след началото на второто полувреме.

Лондонските "чукове" триумфираха миналия сезон с Лигата на Конференциите и това им гарантира участие във втория по сила турнир на УЕФА. В група А на турнира те имат 6 точки, а германците продължават с 3.

"Не беше един от най-добрите ни мачове, определено беше трудно за нас днес. Но имаме 6 точки от два мача и това разбира се, е много добър старт", заяви доволният халф на победителите Джеймс Уорд-Праус.

Първото попадение на Пакета дойде още преди да са изминали 10 минути, центрирането бе на Дарън Боуен отдясно.

Мохамед Кудус малко след това първо уцели страничната греда, а след това принуди вратаря на Фрайбург Ноа Атуболу да спасява. Пакета вкара втория си гол в 15-ата минута, но съдиите видяха засада.

Фрайбург изравни след почивката чрез Шалай - вратарят Лукаш Фабиански отби първия удар на Лукас Кюблер и топката отиде у Шалай.

Домакините също удариха греда чрез Килиан Силдилия в 58-ата минута, но само 8 по-късно Уест Хем направи 1:2 - Агер вкара с глава след центриране на Уорд-Праус от ъглов удар. В последните минути на мача Боуен можеше да вкара и трети гол.

Изненадващо в другата среща от групата Олимпиакос (Пирея) изпусна победата с Бачка Топола и след като водеше с 2:0, трябваше да преглътне 2:2. Гостите от Гърция останаха 10 на терена заради червения картон на Андре Ндой в 71-ата минута, което помогна на Милош Пантович да изравни в 90-ата.

Брайтън запази надеждите си за класиране, измъквайки 2:2 при гостуването на Марсилия. За отбора на италианския мениджър Роберто де Дзерби това е първа точка от два мача. Французите поведоха с 2:0, но късна дузпа на Жоао Педро в 88-ата минута оформи крайното равенство. 

Шансел Мбемба откри резултата за домакините в 19-ата минута, а Жордан Верту удвои минута по-късно.

Паскал Грос върна едно попадение в 55-ата минута. И макар домакините, наредени от новия си треньор Дженаро Гатузо, да контролираха мача, две минути преди края те бяха наказани с точно изпълнената дузпа от Жоао Педро.

В другата среща от група В АЕК (Атина) стигна до точката за 1:1 с Аякс благодарение на гол на Домагой Вида с глава 15 минути преди края на срещата. Стивън Бергвайн даде аванс на гостите в 30-ата минута от дузпа.

В група С всички отбори станаха с по 3 точки след домакински победи с по 2:1. Бетис надви Спарта (Прага), а кипърският шампион Арис (Лимасол) пречупи Глазгоу Рейнджърс.

В група D Аталанта постигна най-важната си победа в групата, надделявайки с 2:1 над Спортинг (Лисабон) като гост и вече има пълен актив. Спортинг и австрийският Щурм (Грац), който победи с 1:0 Ракув (Полша), са с по 3.

Лига Европа, групова фаза, втори кръг:

Група А:

Фрайбург (Германия) - Уест Хем (Англия)         1:2

Бачка Топола (Сърбия) - Олимпиакос (Гърция) 2:2

Класиране: Уест Хем - 6 точки, Фрайбург - 3, Олимпиакос и Бачка Топола по 1

Група В:

Олимпик Марсилия - Брайтън 2:2

АЕК (Атина, Гърция) - Аякс (Нидерландия) 1:1

Класиране: АЕК (Атина) - 4 точки, Марсилия и Аякс по 2, Брайтън - 1

Група С:

Бетис (Испания) - Спарта Прага (Чехия) 2:1

Арис Лимасол (Кипър) - Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) 2:1

Класиране: Спарта Прага - 3 (4:4 голова разлика), Арис - 3 (4:4), Бетис - 3 (2:2), Глазгоу Рейнджърс - 3 (2:2)

Група D:

Спортинг (Лисабон, Португалия) - Аталанта (Италия) 1:2

Ракув Ченстохова (Полша) - Щурм Грац (Австрия) 0:1

Класиране: Аталанта - 6, Спортинг Лисабон и Щурм Грац по 3, Ракув Ченстохова - 0