0

О свиркванията на ст. „Диего Армандо Марадона“ започнаха още преди първия съдийски сигнал. Феновете на домакините бяха бесни, че треньорът Руди Гарсия е оставил извън титулярния състав Хвича Кварацхелия и Пьотър Желѝнски за мача срещу Емполи. Нервите на президента Аурелио де Лаурентис не издържаха и на почивката той влезе в съблекалнята, афектиран от бездушната игра на отбора, и вдигна шумен скандал на Гарсия и играчите.

Кварацхелия и Желѝнски бяха лидерите на отбора, който спечели титлата през миналия сезон. Те се появиха на терена осем минути след началото на второто полувреме и веднага дадоха импулс на играта. Но въпреки всичко Наполи загуби с 0:1, след като пусна гол в добавеното време. Стадионът избухна в обидни скандирания, а играчите бяха освирквани, докато се прибираха в съблекалнята. Четвъртата домакинска загуба от началото на сезона остави Наполи на четвърто място в класирането на цели 10 точки от лидера Интер. На този фон уволнението на Гарсия изглеждаше неизбежно. И това наистина се случи. На мястото му бе назначен Валтер Мацари.

Как се случи?

Всичко стана ужасно бързо за отбора, който покори Европа само преди няколко месеца. Все пак Гарсия пое диригентската палка едва през юни. Но истината е, че той никога не е бил равностоен наследник на Лучано Спалети и е истинско чудо, че успя да се задържи толкова дълго.

Наполи изкопчи титлата миналия сезон с равенство при гостуването си на Удинезе още на 4 май. Де Лаурентис гледаше мача на огромна видеостена на ст. „Диего Марадона“ в компанията на 50 хиляди екзалтирани фенове. Първото скудето от 33 години ги доведе до истински делириум. Тогава той се изправи пред вдъхновените привърженици и даде много силни и запомнящи се обещания. „Проектът няма да спре дотук. Това не е краят на очакването, а първа стъпка в мечтаното бъдеще. За мен сега слагаме начало на нова глава, а не точка на нещо отминало. Започваме следващия сезон със Спалети.“ Буквално на следващия ден Де Лаурентис обяви, че е активирана клауза в договора на треньора, която автоматично удължава контракта му с една година. Но самият Спалети остана меко казано недоволен, защото клаузата за удължаване на контракта му бе активирана без никой да му се обади и да му го каже лично. Според медийни публикации той е искал да остане в клуба, но не и преди това да бъдат обсъдени с него предсезонната подготовка и плановете за трансфери през лятото.

Спалети и Де Лаурентис опитаха да загладят различията си на работна вечеря. На 15-ата минута решението беше взето и треньорът обяви, че е изтощен и иска да се оттегли. „Дали ме боли, че напускам Наполи? Да, но аз не напускам, защото съм спрял да ви обичам”, каза той в изявление, насочено към привържениците. „Напротив, напускам, защото ви обичам и дадох всичко от себе си.”

Само два месеца по-късно той пак е в играта и зае поста на национален селекционер след изненадващата оставка на Роберто Манчини.

Изборът

Руди Гарсия се провали гръмко.

 Руди Гарсия се провали гръмко.
Getty Images

По същото време Де Лаурентис обяви, че бившият треньор на Рома поема кормилото в Наполи. Феновете изобщо не бяха впечатлени от развитието на събитията, свързани с любимия им отбор. Те очакваха някой измежду Антонио Конте, Роберто де Зебри, Юлиан Нагелсман или Луис Енрике да поеме и тима. Гарсия изобщо не се смяташе за вариант заради постната му визитка. За последно той бе печелил трофей през далечната 2011 г. с Лил. Феновете също така бяха разтревожени, че бе изритан от последния си клуб. Миналата година той бе начело на саудитския Ал Насър, но не успя да спечели титлата, въпреки че разполагаше в отбора с Кристиано Роналдо.

Началото на престоя му в Наполи бе кошмарен. От клуба в посока Байерн си тръгна южнокорейския централен защитник Ким Мин-Че, който бе стълбът в отбраната на неаполитанците. Головата машина от миналия сезон Виктор Осимен се контузи. Но още преди да бъде изваден от състава заради травмата, нигериецът влезе в остър конфликт с ръководството и отказа да преподпише договора си.

Той реагира бурно, когато бе изваден от мача срещу Болоня през септември, който завърши 0:0. Подобни реакции на странните треньорски решения демонстрираха Кварацхелия и Матео Политано в мачовете съответно с Дженоа и Фиорентина.

Счупен

Натискът върху Гарсия се увеличи неимоверно през последния месец. Той бе притиснат да докаже с резултати правото си да бъде начело на отбора. Но се провали категорично. Заради безобразната игра той не получаваше подкрепа дори при позитивни резултати.

Шампионите от Наполи изглеждат напълно обезверени.

 Шампионите от Наполи изглеждат напълно обезверени.
Getty Images

Неаполитанците все още имат шансове да се класират за елиминациите в Шампионската лига, но скорошната излагация седмица срещу закъсалия скромен отбор на Унион Берлин преля чашата на търпението. Тимът от германската столица бе в серия от 12 поредни загуби, но изкопчи равенство срещу италианския шампион. На Гарсия бе поставен ултиматум за задължителна победа срещу опашкаря Емполи. И той не успя да се справи. Някой може да каже, че Наполи са загубили нещастно в последната секунда, но статистиката за представянето на отбора през сезона е безмилостна. Наполи имат само пет сухи мрежи във всички турнири и имат само две победи у дома от осем мача. Въпреки че повечето от играчите в шампионския състав останаха, стилът на игра вече няма нищо общо с атрактивния нападателен футбол на Спалети с много пасове и бързо преливане между основните линии. Шампионската машина беше счупена.

Журналистът Марко Чириело написа изключително критична статия в Gazzetta dello Sport: „Наполи бяха загубили радостта от самата игра много преди злощастния мач с Емполи. В момента скудетото е по-далечно от последното изригване на Везувий”.

Вина

Гарсия има вина за рязкото пропадане, но истинската отговорност трябва да бъде поета от човека, който го нае. Неговото привличане беше огромна грешка. Спалети има тежък характер и поставя много изисквания, но Де Лаурентис не трябваше да допуска личните им дрязги с тосканеца да се отразят на работата. Той не трябваше да допуска Спалети дори да си помисля за напускане на отбора на сърцето му. Президентът обеща нова ера от устойчиво успешно развитие на клуба, но единственото нещо, което феновете получиха, беше нескончаема серия от ужасяващи управленски грешки. Проектът Наполи продължава, но надеждите за светло бъдеще вече избледняват.

GOAL.com