0

С лед шест месеца като главен изпълнителен директор на Футболен клуб Байерн Мюнхен, Оливер Кан направи равносметка за първи път. С него в клуба се завърна един различен стил.

Байерн Мюнхен наскоро разпространи снимка в социалните мрежи, на която се вижда Оливер Кан в разговор с федералния министър на здравеопазването Карл Лаутербах. Той се възползва от възможността, защото искаше да разбере малко аргументите на политиците, обясни самият Кан в медиен кръг в сряда.

И политикът Лаутербах може би е използвал възможността в замяна да се научи от Кан на изкуството да изразява себе си, без слушателят да може да обобщи какво всъщност е казал.



Всъщност това е средство на политиката да се каже малко с думи. Бившият федерален външен министър Ханс-Дитрих Геншер усвои това до съвършенство, а настоящият канцлер Олаф Шолц също може да го направи.

А бившият вратар с огнен темперамент Оливер Кан стигна до истинска „шампионска титла“ в специалността след само шест месеца като главен изпълнителен директор на Байерн Мюнхен.

От 1 юли Кан е главният на „Зебенер Щрасе“, а в сряда дойде времето за първата му равносметка.

Като играч той беше вулкан, постоянно на ръба на изригване, често отвъд това. Днес той казва: „Не можете да сравнявате ролята на активен играч с тази на член на борда“, което всъщност означава: Бившият Оливер Кан и настоящият Оливер Кан вече не са същите хора.

52-годишният ръководител бе разпитван от журналисти по много теми, от реформата в Шампионската лига до пандемията и увеличенията на цените при доставчика на стрийминг DAZN, но без значение на въпроса, Кан претегля думите си, той разбира, преценява всяка страна, Оливер Кан стана голям дипломат, кой би си помислил това?

Той може да разбере, че феновете не „приемат“ положително увеличението на цените в DAZN, но също така може да разбере, че притежателите на права „трябва да оцелеят някъде“.

Разбира се, вие сте "свикнали с модела на днешната Шампионска лига от десетилетия", но също така трябва да разберете, че "мислите как можете да го направите по-добре". Основното нещо: "Винаги трябва да е вълнуващо, за предпочитане до края."

Какво мисли той за клубове като Борусия Дортмунд, които обмислят съдебен иск срещу ограничителните мерки за зрители на стадионите поради пандемията?

"Трябва да разберете, че се пораждат мисли, че вече не можете да разберете цялата логика." Във ФК Байерн обаче те вървят "по различен път", казва Кан и подчертава "доброто сътрудничество с властите".

Преди Кан да получи пълномощното в Мюнхен, той накара Ули Хьенес и Карл-Хайнц Румениге, двамата, които оформяха клуба толкова дълго, да го подготвят за година и половина, „беше абсолютно правилно да използвам това време, за да можете да започнете пълен със знания“.

Кан може да е копирал много от двамата; но способността за полемика, за острота, на която дуото беше способно по всяко време, не е от тях. По-скоро осъзнаването: не искам да го направя така, както го направиха двамата.

Кан е станал тих, предпочита да работи на заден план, така вижда позицията си. „В днешно време трябва да намерите някой, който все още иска да бъде постоянно пред камерата“, казва той. Въпросът е „как тълкувате собствената си роля“, в края на краищата има „много неща в новата ви работа, които не могат да се правят на преден план“.

Чувствата не са неговият принцип. Вече не. Той приема риска да разочарова очакванията на онези, които вярваха, че вратарският вулкан ще продължи да изригва в Байерн и в бъдеще. Вече нашумялото общо събрание през ноември доказа, че това не може да бъде безобидно – когато изключително сдържаният му тон по въпроса за Катар изведе много от присъстващите фенове на барикадите.

В един момент в сряда Кан заговори за вратаря на Байерн Мануел Нойер. Кан похвали колко "лаком“ е стражът в стремежа си към нови и нови рекорди, че дори го помолил: „Моля, остави ми поне един или два рекорда“. Но няма шанс. Той звучеше така, сякаш говореше за бившия играч Оливер Кан.