0

Е дин от най-богатите хора във Великобритания сър Джим Ратклиф е направил оферта в последния момент за 4 милиарда паунда да купи Челси.

Лондонският клуб сведе заинтересованите страни до три, но сега Ратклиф добави името си.

Смята се, че Роман Абрамович иска 2,5 милиарда паунда за клуба, който купи през 2003 г., а сега Ратклиф почти удвои тази сума.

Според The Times, 69-годишният шеф на Ineos, който е израснал с подкрепата си към Манчестър Юнайтед, е говорил вчера с председателя на Челси Брус Бък.
Смята се, че £1,75 милиарда от офертата на Ратклиф ще бъдат за подобряване на отбора и стадиона.

Пред The Times той заяви: „Представихме оферта тази сутрин. Ние сме единствената британска оферта. Нашите мотиви са просто да се опитаме да създадем много добър клуб в Лондон. Ние нямаме мотив за печалба, защото правим парите си по други начини“.

Ратклиф е притежател на сезонни билети на „Стамфорд Бридж“ и един от най-богатите хора във Великобритания, оценен на около £6,33 милиарда от The Sunday Times Rich List.
Късната му оферта, изпратена директно до Raine Group, която се занимава с продажбата, влезе тази сутрин, след като той проведе разговори с правителството на Обединеното кралство, което трябва да ободри сделката.

Сър Джим вярва, че е в състояние да предаде пълните £4 милиарда още този уикенд, ако е необходимо.

Предстоящо обявяване на спечелилия търга се очаква през следващите дни.

До тази бомба, хвърлена в последния час, изглеждаше, че победителят ще дойде от останалите три консорциума.

Офертите, които се разглеждат, са на консорциуми, водени от Тод Боули, сър Мартин Бротън и Стивън Палюка.
Боули притежава франчайз на MLB Лос Анджелис Доджърс.

Офертата на Бротън е подкрепена от Джош Харис и Дейвид Блицър, които са съсобственици на Кристъл Палас, както и от лорд Себастиан Коу, Люис Хамилтън и Серена Уилямс.
Днес обаче „сън“ писа, че Хамилтън може да се оттегли от консорциума само седмица след присъединяването си. Смята се, че двамата със Серена са влезли с по 10 милиона в офертата.
Палюка е съсобственик на италианския отбор Аталанта и баскетболния отбор Бостън Селтикс.

Те са подкрепени от True Blues, група, ръководена от фенове, включваща легендата на Челси Джон Тери, които искат да купят десет процента от клуба.
На всеки участник беше казано тази седмица, че ще трябва да спечели допълнителни £500 милиона.

Ратклиф, който направи милиардите си от нефтохимикали, беше свързан с поемането на Челси и през 2019 г. Тогава обаче той се отказа от това, защото плановете за преустройство на стадиона биха отнели твърде много време за решаване, пише „Сън“