0

К ирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. 

Кирил Десподов пък отпи шампионско шампанско за четвърта поредна година - след 3 титли с Лудогорец, сега и с ПАОК.

Втори е АЕК Атина със 78 точки. Третото място е за Олимпиакос, който измъкна 2:2 от Панатинайкос и завърши със 74 точки.

За Панатинайкос и Арис, който е 5-и, остава възможността на 25-о май да спечелят купата на страната, тъй като излизат един срещу друг на финала във Волос.

За ПАОК това е четвърта шампионска титла в историята, а тимът ще се включи в квалификациите за място в Шампионската лига.

Кирил Десподов, който се окичи с титлата при първата си година в Солун, става третият българин, който е шампион зад граница след Георги Костадинов (АПОЕЛ Никозия) в Кипър и Джошкун Теменужков (Линкълн) в Гибралтар.

Десподов се появи на терена в 62-ата минута на мястото на автора на второто попадение Тайсон, а само четири минути след влизането си можеше да вкара гол, но след центриране на Живкович отляво Десподов се подхлъзна при опита си да шутира на 7-8 метра от вратата.

След половин час игра ПАОК поведе в резултата чрез Брандон Томас. Домакините имаха претенции, че при отнемането на топката Живкович е фаулирал Лоренсо Морон. 

Реферът Орел Гринфелд от Израел не реагира и остави играта да продължи, а Томас получи топката на скорост и вкара във вратата на Куеста.

В 25-ата секунда на второто полувреме Арис изравни с много красиво изпълнение на Морон.

ПАОК обаче отново излезе начело в резултата чрез бразилеца Тайсон. Янис Константелиас литна Моузес Одубайо от ляво, ускори и от аутлинията върна топката на Томас, който я отклони за Тайсон. 

Ударът на бившия атакуващ халф на Шахтьор (Донецк) беше неспасяем за капитана на Арис Хулиан Куеста.

ПАОК остана с 10 души на терена, след като левият им бранител Янис Михайлидис получи втори жълт картон в 79-ата минута заради опасно влизане в краката на Морон. 

Първият си жълт картон той видя още в 1-ата минута за подобно действие.

В последната минута на редовното време резервата Алваро Самора получи шанс да накаже ПАОК, но не успя да нанесе точен удар след подаване отдясно. В добавеното време на два пъти Арис можеше да вкара, като най-чистото положение пропусна иранският ветеран Карим Ансарифард с глава в 94-ата минута.

Източник: БТА