0

Л егендарната деветка на уругвайския футбол Луис Суаресо обяви на драматична пресконференция, че ще изиграе последния си мач за националния отбор в петък (5 септември) при домакинството от световните квалификации срещу Парагвай в Монтевидео.

37-годишната звезда на американския Интер Маями, който е смятан за един от най-добрите централни нападатели за XXI век и е известен с прозвището Ел Пистолеро (Стрелецът – в превод от испански), няколко пъти избухна в сълзи пред камерите.

"Решението не бе лесно, но го взех напълно спокойно", каза Суарес, който обеща да излезе в последната си среща за „селесте” със "същия ентусиазъм", който показваше, откакто дебютира в представителния тим на своята страна преди 17 години.

Бившият ас на Атлетико Мадрид, Барселона и Ливърпул прави първите си стъпки за националния отбор под ръководството на Оскар Вашингтон Табарес, като играе редом до други големи нападатели - Диего Форлан и Единсон Кавани.

Суарес е пословичен с животинската си борбеност и непримиримост и се прочу на световното през 2014-а, когато ухапа италианския защитник Джорджо Киелини. Всъщност преди въпросния инцидент той вече бе показал, че е готов да стига до истински канибализъм. През 2010-а, когато се подвизава в Аякс, Ел Пистолеро заръфа Омар Бакал (ПСВ Айндховен), а 3 години по-късно – вече в Ливърпул, направи същото и с Бранислав Иванович (Челси).

В четвъртфинала на световното през 2010 пък безпардонно спря с ръка топката, влизаща във вратата в мача с Гана. Анти феърплей изпълнението му обаче се оказа печелившо, защото африканците пропуснаха дузпата и впоследствие отпаднаха.

Суарес се отказва като голмайстор №1 в историята на Уругвай с 69 попадения в 142 мача преди да окачи бутонките на пирона след сблъсъка с Парагвай на стадион "Сентенарио" в петък.

Той вече анонсира, че Интер Маями ще бъде последният клуб в кариерата му. Във Флорида Суарес играе с бившите си съотборници от Барселона Лионел Меси, Серхио Бускетс и Жорди Алба.