0

Е два ли има по-подходящ събеседник от Валентин Станчев преди мачовете между Сервет и Лудогорец. Той вече 11-та година е главен селекционер в академията на „орлите“, а феновете на ЦСКА винаги ще го помнят с двата гола срещу Сервет в двата мача с швейцарците през есента на 1998 г. Първа среща в Женева завършва 2:1 за домакините, а на реванша „армейците“ бият с 1:0 и елиминират „кестенявите“, именно с гол на Вальо Станчев след асистенция на Емил Кременлиев. „Мач Телеграф“ се свърза с главния селекционер на академията на Лудогорец, който разказа доста интересни неща.

- Г-н Станчев, предстоят важни мачове на Лудогорец срещу Сервет от плейофите към 1/8-финалите на Лигата на конференциите. Какви са ви спомените от срещите между ЦСКА и швейцарците през 1998 г.?

- Макар и да са минали над 25 години от тези срещи, спомените ми са много ярки. В Швейцария играхме отлично. Тогава ЦСКА беше в преходен период, имаше млади таланти като Стилиян, Мартин и Ивайло Иванов, и опитни играчи. И точно това, че бяхме млад отбор, направи така, че швейцарците да ни вкарат два гола в последните 10-15 минути. 

- Ще разкриете ли детайли за първия мач в Швейцария?

- Доминирахме през по-голямата част от мача. Както вече казах, в края се пропукахме. Поведохме с хубав гол, но препълненият стадион си даде отражение, Сервет ни притисна и ни обърна. Но тази загуба като цяло не ни повлия лошо, защото разбрахме какво трябва да направим в реванша, за да ги елиминираме.

- И ги елиминирахте...

- Да, аз отбелязах с глава след центриране на Емил Кременлиев. Беше красив гол и предизвика истинска еуфория. Гостите ни пристиснаха. Тогава Сервет беше много добър отбор, имаха 6-7 швейцарски национали. Но не се огънахме, издържахме и ги елиминирахме.

Цялото интервю с Валентин Станчев четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"