0

Т реньорска легенда и в момента селекционер на Нидерландия Луис Ван Гаал е наел волейболен и научен специалист, който да тренира вратарите му за световното първенство. В момента на „лалетата“ предстоят двубои от Лигата на нациите, за които наставникът е повика цели четирима вратари – Яспер Силесен, Марк Флекен, Андрийс Ноперт и Ремко Пасвеер, но и още двама – Джъстин Байлоу и Шерпен, ще се включат в специалния тест, организиран от треньора.

За тяхната подготовка ще се грижи бившият волейболист и треньор Питър Мърфи, чиято задача ще бъде да изучава вратарите и да им помага с волейболните техники, за да бъдат още по-добри при дузпите, идея, която бързо стана гореща тема в Нидерландия.

„Търсим специалист по дузпи, в миналото видяхме, че дузпите често са решаващи в турнири като световното първенство. Мърфи е с нас, защото познава волейбола, но най-вече защото е изучавал науката за психологическото надхитряне на противника. Не искам да навлизам много в това, защото след нас още много страни ще започнат да го правят. Въпреки това, ние сме първите, които използват науката за дузпи“, каза Ван Гаал.

Легендарният стратег се прочу с решение преди дузпите на Мондиал 2014, когато в 120-ата минута извади Силесен и пусна Тим Крул, като това се оказа решаващо, за да може Нидерландия да се класира за полуфиналите на турнира.