0

Л евски победи украинския гранд Динамо Киев с 1:0 в контрола, играна в турския курорт Белек. Победното попадение за "сините" вкара Патрик-Габриел Галчев в средата на първото полувреме.

Това бе едва втора победа за тима на Николай Костов от шест мача на лагера в Турция. Успехът на тима можеше и да бъде по-убедителен, но пропуски към края на мача направиха Уелтън и Джавад Ел Джемили.

Треньорът на Левски Николай Костов заложи на състав, който вероятно е много близо до титулярния за старта на официалните мачове през пролетта. Резултатът и играта бяха балсам за самочувствието на футболистите след загубите в предишните контроли. Справка в "Трансфермаркт" сочи, че пазарната стойност на играчите на Динамо Киев е над 2 пъти по-висока от тази на "сините": 54,25 милиона евро срещу 20,9 млн.

Левски с престижна победа над Динамо Киев, макар и само в контрола (ГАЛЕРИЯ)
Левски Динамо Киев Левски Динамо Киев Левски Динамо Киев
110

В 22-рата минута Левски откри резултата. Галчев финтира защитник пред наказателното поле и с плътен удар с левия крак насочи топката в долния ляв ъгъл на вратата на Динамо - 1:0.  

В 37-ата минута тимът на Костов бе близо до втори гол, но Рикардиньо закъсня с малко за острото центриране на Уелтън и не можа да засече топката с шпагат във вратата на съперника. 

В 47-ата минута шут на Олександър Андриевский от пряк свободен удар премина покрай сглобката на вратата на Левски. 

В 65-ата минута нов пропуск за "сините" направи Рикардиньо, който по-късно бе заменен от Илиян Стефанов.  

В 79-ата минута Уелтън се измъкна зад гърба на защитата на Динамо и нанесе остър ъгъл по диагонал, но капитанът на украинците Георгий Бушчан спаси.

Две минути по-късно той изби и опасен удар на Ел Джемили, който получи отлична асистенция от друга резерва - Фабио Лима. 

Малко преди края Антон Царенко от Динамо опита атрактивен удар от въздуха, който мина над вратата на Андреев. 

Следващата проверка на Левски е утре срещу тима на Шахтьор Донецк до 19 години, като в нея се очаква да вземат участие голяма част от юношите на "сините". 

Треньорът на Левски Николай Костов коментира втората победа на тима си по време на предсезонния лагер в Турция. "Сините" се наложиха над Динамо Киев с 1:0.

"Доволен съм, че най-после спечелихме. Видях, че играчите искат да се доближат към игровия стил, който искаме да налагаме в отбора. Изиграхме два много добри мача по време на подготовката - с Александрия и сега с Динамо.

Първия мач го загубихме, но и тогава стояхме добре на терена, получаваха се комбинациите ни. Най-доволен съм от старанието на играчите. Те успяха да държат съперника далеч от вратата ни", коментира Костов пред микрофона на "Диема".

"Бих апелирал феновете на Левски да имат по-голямо търпение. Целият клуб изживява труден период. Ние се опитваме игрово да изглеждаме добре.

Но е трудно, защото постоянно напускат футболисти, идват нови. На тях им трябва време да се адаптират към стила на игра. На нас ни трябват нови играчи във всички линии. Не искам да изглежда така, че само искам нови футболисти, защото знам какво е състоянието на клуба", каза още треньорът.

"Взехме новия защитник от Уругвай, защото се зашумя много около Хосе Кордоба. Това не значи, че той ще напусне, но ни трябваше централен защитник с ляв крак. Тези въпроси са към ръководството, което е тук", каза Николай Костов за селекцията на "сините" и новите играчи.

Той заяви, че Хоакин Фернандес ще получи игрово време още в контрола срещу юношите на Шахтьор Донецк утре, в която ще играят предимно млади футболисти на "сините" и такива, които нямат много минути до момента. 

Съставът на Левски: Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба (46 - Кристиан Димитров), Вандерсон Цунами, Карлос Охене (62 - Джавад Ел Джемили), Асен Митков, Асими Фадига (62 - Асен Чандъров), Мартин Петков (62 - Фабио Лима), Уелтън, Рикардиньо (73 - Илиян Стефанов).

Източник: БТА