0

Р еал Мадрид направи пореден знаменит обрат в славната си история в европейските турнири и с зашеметяващ хеттрик на великана Карим Бензема покоси с 3:1 ПСЖ на „Бернабеу“ след като падаше 0:1 на полувремето и общо 0:2 от двата мача.

Само за 17 минути – между 61-а и 78-та, френският централен нападател закова трите гола, след които неговите съотборници демонстративно лъскаха обувката му пред изпадналите в делириум бели фенове. 

В първия мач на „Парк де Пренс“ ПСЖ победи 1:0 с гол на Мбапе, като отново той порази вратата на Куртоа в 39-ата минута на осминафиналния реванш. 

Но на „Бернабеу“ милионите на катарските собственици и фамозните имена на скъпите наемници Неймар (купен за 222 милиона евро от Барса) и Меси (заплата от над 34 милиона евро на година) се оказаха недостатъчни пред напора на бялата кралска фурия. Под мощния рев на трибуните и натиска на домакините парижани започнаха да грешат все по-фрапантно. Като италианския им вратар Донарума, който в 61-ата мин. Сгафи с дрибъл срещу Бензема на броени метри пред голлинията, Винисиус върна обратно към французина и той изравни 1:1 след рикушет от Маркиньос.

В 76-ата минута резултата от двата мача вече бе изравнен 2:2 – неудържимият и неуморим Модрич промуши виртуозно топката към пласирания централно Бензема и той за пръв път изведе Реал напред в резултата: 2:1. Публиката на виделия какво ли не в историята си „Сантяго Бернабеу“ изригна само след още 2 мин, когато клетият Маркиньос пусна успоредно към съотборник, за да види как връхлитащият като ястреб Бензема засича топката ниско в левия ъгъл на Донарума за крайното 3:1. 

Трите гола на французина го изведоха до третото място в списъка на най-великите голмайстори на Реал Мадрид - с 309 гола той изпревари легендарния Алфредо ди Стефано (308), като пред него са само Кристиано Роналдо с 451 попадения във всички турнири, и Раул Гонсалес с 323.

Със своята тънка усмивка, треньорът на "белите" Карло Анчелоти коментира с типичното си спокойствие обрата и победата: „Победихме след много труден мач, много сложен, още повече след гола на Мбапе. Опитахме се да упражним натиск отпред, за който тренирахме, и падна първия гол, феновете започнаха да натискат и ние започнахме да създаваме все повече и повече. Много сме щастливи."

По думите на Карлето след първоначалния силен старт на Реал "започнаха да ни затрудняват с пресиране". "Страдахме, но беше нормално. Поехме малко риск, така оставихме Мбапе един на един, което ти усложнява живота. Голът (за 1:1 на Бензема)  промени атмосферата, стадиона... последният половин час беше грандиозен". Анчелоти изтъкна, че е сменил Кроос, защото германецът "не беше тренирал". "Родриго и Камавинга бяха по-свежи."

Гневен беше аржентинският треньор на ПСЖ Маурисио Почетино, който се оправда с рефера за фаул на Бензема срещу Донарума преди изравнителния гол на Реал. "Какъв позор! Има нарушение срещу Донарума за първия гол. Не е възможно да не говорим за тази груба грешка. Не е възможно това да се случи през 2022 г. Първият гол на Реал Мадрид промени играта. Чудя се какво прави VAR, защото има фал. Срамота е, когато видите положението, това е фал. След това мачът се промени. В продължение на 60 минути доминирахме, този гол промени всичко."

В другия мач Манчестър Сити и Спортинг Лисабон направиха 0:0, но след 5:0 в първия мач на "Алваладе" английският клуб беше направил предостатъчно за класирането си предсрочно на четвъртфинала в ШЛ. Фернандиньо бе избран за Играч на мача.

Състави, статистика:

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа, Алаба, Начо, Дани Карвахал (65 Лукас Васкес), Едер Милитао, Кроос (56 Камавинга), Федерико Валверде, Модрич, Винисиус, Марко Асенсио (56 Родриго), Бензема;

ПСЖ: Донарума, Кимпембе, Хакими (87 Дракслер), Маркиньос, Нуно Мендес, Данило Перейра (79 Ди Мария), Паредес (70 Идриса Гей), Верати, Меси, Неймар, Мбапе.

Голмайстори: Бензема 61, 76, 78; Мбапе 39;

жълти картони: Начо, Винисиус, Карвахал, Васкес; Паредес, Донарума, Хакими, Кимпембе

Главен съдия Дани Макелие (Нидерландия)

С общо 3:2 от двата мача (0:1 в Париж и 3:1 в Мадрид) Реал Мадрид се класира на 1/4-финалите на Шампионската лига.