0

Приказно детство имал Джанлука Виали, който почина на 6 януари след почти 5-годишна борба с рак на панкреаса.

Легендата на италианския футбол израснал в замък от XV век, с пищна архитектура и 60 стаи – бивша резиденция на принцове и благородници. Вила „Афаитати“, част от историческия комплекс Grumello Cremonese, е купена от семейството на Виали през 1938-а. Именно тук той води съотборниците си от Ювентус на купон за титлата през 1995-а. Тук минават и безгрижните детски дни с бащата милионер Джанфранко, мама Мария Тереза, сестрата Мила и братята Нино, Марко и Мафо.

Сега вилата се отдава за партита и сватбени тържества, а преди смъртта си Виали я използваше като лятна резиденция

Покрусен от смъртта на легендата остана най-близкият му приятел във футбола – Роберто Манчини. Селекционерът на Италия, който взе бившия нападател в щаба си, говори пред „Газета дело спорт“ с разбито от болка сърце. Той си спомни за последната им среща на 29 декември, по-малко от седмица преди Джанлука да си отиде от този свят.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luca Vialli (@lucavialli)

„Беше немощен, едва говореше, но с ясно съзнание. Говорехме за много неща. Лука се усмихваше, шегувахме се. Казах му, че печелеше повече от мен в Сампдория. Няколко дни след погребението на Синиша (б.р. - Михайлович, който почина от левкемия на 16 декември) загубих още един брат. Малкият брат, както обичах да го наричам“, разказа Манчини, който също като Виали е роден през 1964 г.

„Срещнахме се, когато бяхме на 16 и никога не се разделихме. Извървяхме пътя заедно – през юношеските отбори, първия тим на Италия, Сампдория, радостите и болките, победите и загубите. И онези две вечери на „Уембли“. Преди много години плакахме от мъка, след това – от радост“, каза още Роберто, връщайки спомените назад – към загубата на Самп от Барселона във финала на Шампионската лига през 1992-ва и победата на Италия над Англия на Евро 2020.