0

В ъв футбола има два типа спиращи дъха двубои. Единият е, когато отборите разполагат със световни звезди, които показват индивидуалните си и групови качества, като съумяват да създават виртуозни моменти. Другият тип е, когато играчите без причина забравят за всичките години, в които са имали психически и физически тренировки и на терена се създава хаос, от който не е ясна нито една предстояща секунда. 

През настоящия сезон Висшата лига ни показва и от двете. Първенството, което е дом на едни от най-талантливите и силни играчи, предлага срещи, в които футболната тактика и правилен футбол бяха почти перфектни, но и такива, в които отборите забравяха за играта в халфовата линия и оставяха истински бездни за противника. Неутралните фенове бяха свидетели на футболен шах между Манчестър Сити и Арсенал, в който двата тима не си вкараха, а дни по-късно на истински трилър, в който „червените дяволи“ водеха с 3:2 до 100-та минута на Челси, но си тръгнаха от „Стамфорд Бридж“ с празни ръце. 

Интересното от тази голова фиеста бе, че това не е никаква изненада. Победата с 4:3 в полза на „сините“ се превърна в четвъртата, която завършва при такъв резултат този сезон, като така бе изравнен рекордът от сезон 1994/95. Броят на головете като цяло обаче расте, като за това виновно е решението да се дава повече добавено време на всяка част. От създаването на лигата през 1992 „Скай Спортс“ определи първенството като състезание, в което всеки може да бие всеки. През сезон 2023/24 лигата възприе тази маркетингова концепция и я промени: всели мач може да завърши с почти всякакъв резултат, като се минава от сложни тактически битки в неразбираеми мелета. Боксьорът Майк Тайсън даже се изказа със следните думи: „Всеки отбор във Висшата лига има план за игра, докато не дойде центриране на втора греда“. За да се засили усещането за драма, през тази кампания се видяха повече късни голове, отколкото във всеки друг сезон от ерата на Висшата лига (още едно следствие от цялото това допълнително време). След 303 изиграни мача нито един друг сезон във Висшата лига не е предложил повече отбелязани голове след 85-ата минута.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX