0

О пределено братята Уилямс са много актуални напоследък. По-големият - Иняки, дебютира за националния тим на Гана, а по-малкият - Нико, пък игра за Испания.

Прави впечатление, че двамата братя, играчи на Атлетик Билбао, защитават различни селекции, но не са първите, които го правят.

Тиаго и Рафиня Алкантара между Испания и Бразилия

Преди братята Уилямс подобен случай вече е имало в Испания. Тиаго и Рафиня Алканатара, синове на Мазиньо, бивш бразилски национал, израснаха в Испания, но поеха по различни пътища. Докато Тиаго беше ясен за предпочитанията си към „Ла Роха“, Рафиня, въпреки че беше повикан в испанските младежки категории, реши да носи фланелката на родината си, Бразилия.

Пол Погба с Франция, Флорентин и Матиас с Гвинея

В момента сме в разгара на скандала помежду им. Но и тримата футболисти са деца на гвинейски родители, въпреки че Пол е единственият, роден във Франция. Той беше извикан във френския отбор от по-ниските категории и все още е титуляр. Флорентин и Матиас, близнаци, са родени в Гвинея и играят за африканския отбор.

Боатенг, друг мост между Европа и Африка

Несъмнено един от най-фрапиращите случаи. И Жером, и Кевин-Принс са деца на различни родители, но имат един и същи баща от ганайски произход. Родени в Германия, Жером и Кевин-Принс носеха фланелката на Бундестима в по-ниските категории, но бившият играч на Барса беше изгонен от младежкия тим заради недисциплинираност и реши да играе за Гана, докато Жером продължи с Германия. На Световното първенство през 2010 г. двамата братя се срещнаха в груповата фаза.

Швейцария и Албания разделят Таулант и Гранит Джака

И двамата футболисти, синове на родители косовски албанци, са родени и израснали в Швейцария и са играли в швейцарските редици. Въпреки това, Таулант, настоящ футболист на Базел, не направи дебюта си при старшата възраст и прие предложението от албанския национален отбор. Предложението бе отхвърлено от Гранит Джака , играч на Арсенал, чието предпочитание винаги е било към родната му страна.

Близнаците Фунес Мори, единият с Мексико, а другият с Аржентина

Рохелио и Рамиро Фунес Мори са родени в Мендоса, Аржентина, преди три десетилетия. И двамата играят на различни позиции, нападател и защитник, а също и в различни отбори. Докато Рамиро, бивш играч на Евертън и Виляреал, е играл за Аржентина, Рохелио, настоящ футболист на Монтерей, носи мексиканския трикольор. Той получи писмото за натурализация преди година.

Де Гузман, между Канада и Нидерландия

Двама стари познайници. Джонатан де Гусман е бивш футболист на Майорка и Виляреал, а Хулиан де Гусман е бивш играч на Депортиво ла Коруня. И двамата са родени в Канада, но Джонатан се присъединява към Фейенорд на 18-годишна възраст и получава нидерландско гражданство. С "оранжевите" той игра на Олимпийските игри през 2008 г. и на Световното първенство през 2014 г. Джулиан, от друга страна, носи фланелката на Канада 68 пъти.

Кристиан Виери в Италия и Масимилиано Виери в Австралия

Една от по-малко известните истории, но по-странна. Децата на Роберто Виери, бивш италиански играч от 70-те, Кристиан и Масимилиано са родени на различни континенти. Бившият голмайстор на Атлетико Мадрид направи това в Италия и игра за националния си отбор, а Макс е роден в Австралия и въпреки че развива спортната си кариера в европейската страна, играе в отбора на "кенгуратата".