0

И талианският треньор на Реал Мадрид - Карло Анчелоти, разкритикува остро американските собственици и босове на Милан за изгонването на клубната легенда Паоло Малдини и неговия помощник Фредерик Масара. Двамата бяха спортни директори на клуба, eдин от прякорите на който е Il Diavolo (Дявола).

Карлето и Паоло Малдини бяха заедно в състава на росонерите между 1987 и 1992 г. Самият Малдини не е играл за друг отбор – от юношите на Милан той премина при мъжете и остана в родния клуб до края на кариерата си: от 1987 до 2009 г., с над 900 официални мача.

"В Реал Мадрид разбрах, че историята на клуба винаги трябва да се уважава по всяко време. Ди Стефано, Амансио, Хенто, Пушкаш - всички те все още са изключителни легенди, почитат ги. 

За да напишете история на най-високо ниво, трябва да запазите спомена за миналото. Случилото се с Малдини показва липсата на култура на уважение към историята и традициите на Милан. Историята не побеждава, но също така е вярно, че историята ни учи да побеждаваме", заяви Анчелоти, цитиран от медиите в Италия.

Освобождаването на един от вечните символи на Милан – Паоло Малдини, и дясната му ръка Масара, е било решено от месеци. То бе оповестено от американските собственици веднага след края на последния мач, което Карлето, а и не само той, счита за проява на неуважение.

Договорите между двамата директори и Милан бяха до лятото на 2024 година.

Карло Анчелоти беше треньор на Милан в периода 2001-2009 година, както и футболист на "росонерите" между 1987 и 1992 година. 

А фамилията Малдини е вградила в клубната история цели 3 свои поколения - Чезаре Малдини, бащата на Паоло, капитан и после треньор на "росонерите", впоследствие неговият син също извеждаше с капитанската лента отбора, а синовете на Паоло - Даниел и Кристиан, също тръгнаха във футбола от любимия клуб с червено-черното райе.

Междувременно италианските медии се разровиха в раздорите в клуба между собствениците от САЩ и освободените директори.

В. Il Giornale разкри нови подробности около раздялата с Малдини и Масара, ключови фигури за завръщането на отбора в ШЛ, вкл. И полуфинал този сезон, и шампионската титла миналата година.

Съдбата на Паоло Малдини е била решена от шефа Джери Кардинале от месеци, но американският бос на фонда РедБърд реши да го съобщи веднага след като лигата приключи.

Оказва се, че Малдини е имал спорове с треньора Пиоли за използването на привлечените миналото лято нови играчи, което е оценено като разочароващо.

Директорът дори обмислял вариант с привличането на треньорския пост на  стария му приятел Андреа Пирло. 

Междувременно той изготвил 3-годишен план за инвестиции в клуба, чрез който Милан да започне да се самоиздържа, с устойчив трансферен модел. 

Изпратил го по имейл до големия шеф Джери Кардинале, но никога така и не получил отзив или отговор от него – много ясен знак.

Сега Милан е в търсене на фигура като Малдини, която да бъде мост между отбора и борда на директорите. За такъв човек е считан не кой да е, а отказалият се от футбола Златан Ибрахимович.