0

А нглийският елитен клуб Астън Вила потвърди загуба от 119,6 милиона британски паунда в отчетите си за 2023-а година, оповестени вчера. Лошите финансови резултати идват въпреки завръщането на Вила в евротурнирите след повече от десетилетие отсъствие.

Мачове от турнирите на УЕФА вероятно ще има и през есента, тъй като отборът в момента заема 4-о място в класирането.

Загубите обаче засилват безпокойството относно бъдещите трансферни стратегии на Вила, още повече клубът трябва да се съобрази със затегнатите финансови правила на лигата и да не последва съдбата на Евертън. 

"Карамелите" първоначално бяха лишени от 10 точки, но впоследствие четири им бяха възстановени.

Правилата за печалба и устойчивост позволяват на отборите да загубят максимум 105 милиона британски лири за период от три години, въпреки че инвестициите в инфраструктура, академия, благотворителна фондация и женски футбол могат да бъдат приспаднати и така всеки клуб да се вмести в изискванията.

"Собствениците на Астън Вила остават ангажирани с дългосрочното и устойчиво развитие на клуба и очакваме с нетърпение да продължим да напредваме в изпълнението на нашия стратегически план. 

Цифрите за нашите финансови загуби са в съответствие с плана, който сме очертали, а и ние продължаваме да работим в рамките на правилата на Висшата лига“, се казва в изявление на клуба, демонстриращо спокойствие, че ситуацията ще бъде нормализирана.

За сезон 2023/24 те са отчели приходи в бюджета в размер на 217.7 милиона паунда, което е значително завишаване в сравнение със 178.4 милиона от миналата година. 

Преизчислението по правилата за устойчивост също така позволява на клубовете да приспаднат и загубите си от сезона, поразен от пандемията от КОВИД-19, както и от последиците след това.

Вила обаче може да продължи да пълни касата и от Европа, ако елиминира Аякс (Амстердам) на осминафиналите в турнира Лига на Конференциите. Първата среща между двата отбора е в четвъртък (7-и март) на стадион "Йохан Кройф Арена".

Източник: БТА