0

Р азговорите между съдиите на терена и тези от стаята за видеопомощ (ВАР) в Испания ще бъдат публикувани след края на всеки кръг, като тази практика започва от месец януари, обясни Испанската футболна федерация (РФЕФ). Решението е взето след дискусия между федерацията и Футболната лига, която управлява процесите в Примера и Сегунда дивисион в страната. А стъпката в тази посока е опит на местната футболна власт да направи по-прозрачно съдийството за публиката.

Новата инициатива ще започне на 10-и януари в полуфинала за Суперкупата на Испания между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. А също така тази практика ще се използва от 12-и януари нататък.

„РФЕФ и Футболната лига (Ла Лига) постигнаха споразумение да публикуват изображения и аудиото на разговорите между рефера на терена и ВАР-арбитрите след преглед със системата и използване на монитора край терена“, се казва в изявление на РФЕФ.

Този ход имаше за цел "да направи съдийството в професионалния футбол и самите състезания по-прозрачни".

"Изживяването на феновете ще бъде по-силно и също така ще помогне за и по-доброто разбиране на съдийските решения. Надяваме се, че ще бъде оценено от зрителите", добавят в изявлението на федерацията.

Източник БТА