0

Н ачалникът на Международния отдел на БФC Ивета Банкова получи нова оценка за качествата си от УЕФА, след като й беше даден втори мач на европейското първенство по футбол, на който ще бъде делегат.

УЕФА изпрати българката на топдербито не само на група В на турнира, но и на цялата първа фаза от шампионата – Италия – Испания на 20 юни, четвъртък. Мач от такъв калибър УЕФА дава единствено на служители или на хора от своя делегатски апарат, които се ползват с най-високо доверие, били са безупречни в предишни свои доклади и имат нужния авторитет.

Главен съдия на срещата ще бъде Славко Винчич от Словения, а помощници ще са му неговите сънародници Томаж Кланчник и Андраж Ковачич. Клеман Тюрпен от Франция е четвърти арбитър, а наблюдател е белгиецът Франк де Блекеере.

Ивета Банкова и Де Блеекере бяха делегат и съдийски наблюдател и на Англия – Сърбия (1:0). Тогава УЕФА изпрати друг суперрефер – Даниеле Орсато (Италия).

Припомняме, че Ивета Банкова-Стоянова отговаряше за 4 срещи на предното континентално първенство през 2020-а, което се състоя на 11 стадиона в 11 различни страни.

Кариерата й тръгва нагоре през 2019-а, когато България посреща европейското за девойки до 17 г. и част от Организационния комитет на Европейското първенство за юноши до 17 г. през 2015 г. Тя заема позицията на директор на Международния отдел на БФC, което е едно от малкото назначения на жени на ръководни позиции в българския футбол.

Завършила е НСА, а по-късно - и магистърска степен по спортен мениджмънт. Отделно от това е преминала редица специализации и обучителни програми на най-високо ниво във ФИФА и УЕФА.