0

В ълна от негативни реакции заля старши треньора на ПСЖ Кристоф Галтие и звездата на отбора Килиан Мбапе заради саркастичен коментар на въпрос защо отборът е взел частен самолет за кратко пътуване за мача в Нант през уикенда. Начинът, по който треньорът се отнесе критиката, вбеси министъра на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера и предизвика вълнение във френските социални медии. 

Треньорът на ПСЖ Кристоф Галтие реагира иронично на въпроса защо френският шампион е летял за мача в Нант, вместо да пътува с влак на пресконференцията за откриването на Шампионската лига срещу Ювентус в понеделник вечерта.

Пътуването до Нант, на около 380 километра от Париж, отнема около два часа с високоскоростния влак TGV. Това посочи шефът на компанията Ален Кракович.

Галтие и Мбапе бяха запитани на официалната пресконференция защо е необходимо пътуване със самолет за кратко разстояние, вместо играчите да се качат на значително по-екологичния бърз влак до Нант. 

Галтие каза, че очаква такъв въпрос и отговори, че следващия път ще се свържат с компанията, която организира пътуванията на ПСЖ, за да използват пясъчна яхта. Отговорът на треньора накара седналия до него Мбапе да избухне в смях.

„Г-н Галтие, свикнали сме с по-уместни и отговорни отговори от ваша страна – трябва ли да говорим за това?“, написа френският спортен министър в Twitter. Туит от ПСЖ с видео от полета и формулировката „Париж до Нант с Qatar Airways“ предизвика дебата. Кметът на Париж Ан Идалго призова ПСЖ да се "събуди" и поиска по-сериозен подход към проблема.

Изказването на треньора се превърна в хит в социалните мрежи и предизвика гневни коментари от потребители, еколози и министри.

"Обичам Мбапе, всички понякога се смеем в най-неподходящия момент и това наистина беше най-неподходящият момент“, каза министърът на финансите Брюно Льо Мер пред BFM TV.

„Но ние всички трябва да приемем изменението на климата сериозно“, каза той, добавяйки, че иронията на Галтие е „неуместна“.

От ПСЖ заявиха, че приемат проблема много сериозно. Най-добрият вариант ще бъде разгледан за всеки от приблизително 25 мача като гост на сезон.

Междувременно графика беше споделена в личния Twitter акаунт на френски влаков ентусиаст, показваща, че – с изключение на гостуванията далеч на юг в Тулуза, Монако и Ница – всички други противници могат да бъдат достигнати с влак от Париж за по-малко от три часа и половина.

ПСЖ не е първият отбор, критикуван за политиката си на пътуване в епохата на въглеродните емисии и екологията. Преди година Манчестър Юнайтед беше критикуван след 15-минутен полет за гостуване на Лестър Сити на 120 километра. Клубът се позова на затворен път по това време.

В Германия имаше критики към футболната федерация през септември 2020 г., когато националният отбор измина 240-те километра от Щутгарт до Базел със самолет. DFB оправда полета, като посочи, че не би било възможно играчите да пътуват с автобус от съображения за възстановяването им, понеже седене в продължение на два до три часа би застрашило тяхната физическа форма и здраве.