0

30 години са много време. И в тях могат да се случат много неща. През този период „петлите“ претърпяха невероятно футболно развитие. „Сините“ ликуваха два пъти със световната титла, а веднъж станаха и шампиони на Европа. Освен това стигнаха и до още два финала, с които се разминаха със световната купа, а на Евро 2016 Португалия ликува за тяхна сметка насред Париж.

И началото на тези успехи бе поставено именно от петима, които ядоха бой от Пеневата чета – Лоран Блан, Дидие Дешан, Марсел Десаи и Еманюел Пти бяха основни фигури в състава на Еме Жаке, който покори света през 1998 година. По ирония на съдбата това бе последен Мондиал за нас.

След него се класирахме само на едно голямо първенство...Евро 2004 в Португалия. Иначе справката показва, че „лъвовете“, които покориха „Парк де Пренс“, се пласираха на високи постове във футбола след края на кариерата си, а техните съперници пак са близо до голямата игра, но като анализатори и телевизионни коментатори. Четирима от нашите се извъртяха и като селекционери на националния тим, а при французите само двама. 

Къде се изявяват в момента играчите и от двата отбора четете в днешния брой на вестник „Мач Телеграф“.