0

Ч елси се превърна в най-скъпата и престижна футболна марка в Лондон, сега за клуба от Западен Лондон се разгаря наддаване за 3 милиарда паунда (4,2 милиарда евро), което превръща покупката на „сините“ в най-големия футболен търг в историята.
Собственикът Роман Абрамович публикува изявление за намерението си да продаде Челси само дни преди правителството на Обединеното кралство да постави руския милиардер в списъка на олигарсите, които трябваше да бъдат санкционирани.

Което не охлади изобщо желанието на милиардери от цял свят към европейските и световни клубни шампиони. И тъй като Абрамович оценява клуба на £3 милиарда, това ще бъде най-скъпата покупка на футболен клуб в историята.

Ето кои са водещите кандидати да станат стопани на отбора от „Стамфорд Бридж“.

Ник Кенди

Говори се, че фенът на Челси и бизнес магнат Ник Кенди е готов да изпробва решимостта на Роман Абрамович, като предложи £2,5 милиарда за неговия клуб, което ще включва реконструкция на застаряващия „Стамфорд Бридж“ за £1,5 милиарда.

49-годишният лондончанин натрупа богатството си заедно с по-големия си брат Крисчън като предприемач на луксозни имоти и притежава някои престижни сгради по света.

Смята се, че той създава супер консорциум, за да осигури покупката на клуба.

Известно е, че той е женен за бившата красавица от Neighbours Холи Валанс от 2012 г. и имат две деца заедно.

Бьоли и Вис

Според съобщенията американският милиардер Тод Бьоли и неговият швейцарски бизнес партньор Хансйорг Вис са направили предложение за закупуване на Челси миналата седмица.

Бьоли е съсобственик на бейзболния отбор LA Dodgers, докато Вис е милиардер и донор на политически либерални и екологични каузи в Съединените щати.

Смята се, че те чакат да чуят от Абрамович за предложението си.

Бернард Антуи Боасиако

Бернард Антуи Боасиако стартира може би най-амбициозната от офертите за закупуване на Челси - но се надява да успее по някакъв начин тази сделка да го позлати. Собственик на златна мина, шеф на радиостанция и политик, той е голяма работа в Гана. 
Но с отчетено богатство от едва 100 милиона паунда, това едва ли ще е достатъчно, за да закупи европейските и световни клубни шампиони.

Мухсин Байрак

Турски милиардер, който направи парите си като председател на собствена компания AB Group Holding, която инвестира в туризъм, криптовалута и строителство.

Твърди се, че Абрамович е летял за Турция по-рано този месец, за да се срещне с Байрак. Който каза, че е в преговори за закупуване на „сините“.

Уди Джонсън

Уди Джонсън, собственик на отбора по американски футбол Ню Йорк Джетс и приятел на Доналд Тръмп, е сочен като друг потенциален купувач.

Той ще се стреми да внесе познанията си за американския спорт във Висшата лига и „Стамфорд Бридж“.

Джейми Рубен

Джейми Рубен, чийто баща и чичо купиха 10% дял в Нюкасъл миналата година, е фен на Челси и за него ще е сбъдната мечта да поеме собствеността.

Но биха възникнали редица усложнения поради интереса и контрола на неговото свръхбогато семейство в „Сейнт Джеймс Парк“.

Рубен младши е приятел с Борис Джонсън, Ким Кардашиян, Парис Хилтън и Джейми Реднап и притежава елегантна яхта за 65 милиона паунда.

Саудитска медийна група

Saudi Media Group е направила оферта за £2,7 милиарда за закупуване на Челси. Според Бен Джейкъбс от CBS Sports, „Саудитската медийна група“ вече се е включила в надпреварата.

Оглавяван от фена на Челси Мохамед Алкерейджи, частният консорциум внесе оферта за £2,7 милиарда за клуба от Западен Лондон.

„Саудитската медийна група“ няма преки връзки с правителството на страната - за разлика от фонда за публични инвестиции, който закупи Нюкасъл по-рано този сезон.

Томас Рикетс и Кен Грифин

Собственикът на Чикаго Къбс Томас Рикетс е част от консорциум, който излезе на ринга, за да се пребори за Челси.

Семейство Рикетс, което притежава базирания в Илинойс бейзболен отбор, се свърза с милиардерския магнат от хедж фондовете Кен Грифин, за да създадат инвестиционна група, която ще има за цел да поеме управлението от Роман Абрамович.

В сряда говорител на консорциума каза пред Sky News: „Семейство Рикетс, собственици на Чикаго Къбс, могат да потвърдят, че ще ръководят инвестиционна група, която ще направи официална оферта за футболен клуб Челси този петък.

Като дългогодишни оператори на емблематичен професионален спортен отбор, семейство Рикетс и техните партньори разбират важността на инвестирането за успех на терена, като същевременно зачитат традициите на клуба, феновете и общността. Очакваме с нетърпение да споделим повече подробности за нашите планове своевременно."

Джош Харис

Американският милиардер Джош Харис вече притежава портфолио от спортни отбори и е миноритарен акционер в Кристъл Палас.

Според Financial Times намеренията са Челси да бъде продаден или на базиран в Европа милиардер, или на американски милиардер – за предпочитане Харис.

57-годишният Харис купи 18% от акциите на Кристъл Палас през 2015 г. Той ще трябва да продаде това, за да купи Челси.

Били Бийн

Гениалният Moneyball Били Бийн е част от корпорация с оферта. 59-годишният американец направи име като бейзболен играч, преди да се насочи към бизнеса, където използва прочутия си компютърен и статистически подход „Moneyball“ като генерален мениджър на Оукланд Атлетикс от Мейджър лийг бейзбол (Брад Пит бе в ролятат на Били Бийн във филма „Кешбол“). 
Сега той е изпълнителен директор в бейзболния отбор на Оукланд.

Джавед Африди

Джавед Африди е главен изпълнителен директор на гигантите за потребителска електроенергия Haier Pakistan, а също така притежава и автомобилна компания.

36-годишният бизнесмен вече притежава два франчайза за крикет – Пешавар Залми в Пакистанската суперлига и Бенони Залми в южноафриканската T20 Global League.

Майкъл Рубин

Смята се, че Майкъл Рубин, собственик на групата за спортни стоки Fanatics, се интересува от придобиването на клуба.

Твърди се, че самата му компания Fanatics е на стойност над £20 милиарда - повече от достатъчно, за да покрие продажната цена, искана от Абрамович.

Сър Джим Ратклиф

Сър Джим Ратклиф, най-богатият човек в Обединеното кралство през 2018 г., направи милиардите си като инженер-химик, превърнал се във финансист и индустриалец.

Въпреки че шефът на гиганта „Инеос“ е фен на Манчестър Юнайтед, той притежава сезонна карта в Челси.

В момента той притежава отбора от Лига 1 Ница, колоездачния отбор Ineos Grenadiers и спонсорира отбора на Mercedes във F1.